Kort nieuws voorpagina

Shell levert Iran geen benzine om nucleair project

Den Haag, 11 maart. Shell verkoopt geen benzine meer aan Iran. Dat heeft de oliemaatschappij vanochtend bevestigd. Ook andere oliemaatschappijen hebben de verkoop van benzine aan Iran gestaakt. Iran is in een slepend conflict verwikkeld met vooral westerse landen over zijn nucleaire projecten. De VS en hun Europese bondgenoten proberen in de Verenigde Naties steun te krijgen voor harde sancties tegen Iran.

Motie van treurnis om glossy ‘Gerda’

Den Haag, 11 maart. Een meerderheid van Tweede Kamer heeft vanmiddag een motie van treurnis ingediend tegen demissionair minister Gerda Verburg (LNV, CDA). Alle partijen, met uitzondering van CDA en ChristenUnie, betreuren de uitgave van de glossy Gerda. De motie heeft geen directe consequenties voor Verburg. Pagina 3

Gronsky winnaar fotoprijs Paul Huf

Rotterdam, 11 maart. Alexander Gronsky (Estland, 1980) is de winnaar van de Foam Paul Huf Award 2010. Dat heeft de jury vanmiddag bekendgemaakt. Gronsky kreeg de prijs voor zijn fotoseries over Rusland. Pagina 9

Berlusconi 1,5 jaar vrij van vervolging

Rome, 11 maart. De Italiaanse premier Silvio Berlusconi is de komende anderhalf jaar gevrijwaard van rechtszaken. De Senaat heeft een wet aangenomen die het politici mogelijk maakt niet voor een rechter te verschijnen als dat niet past in hun „drukke werkschema’s”. Pagina 5

Palestijnen stappen uit overleg Israël

Jeruzalem, 11 maart. De Palestijnse Autoriteit heeft het overleg met Israël opgeschort, vanwege de bouw van 1.600 appartementen in bezet Oost-Jeruzalem door Israël. Pagina 5 en 7 (Commentaar)

Wellicht enkelband bij gebiedsverbod

Den Haag, 11 maart. Mensen met een gebiedsverbod krijgen mogelijk een enkelband om te controleren of zij zich hieraan houden. Dat heeft minister Hirsch Ballin (Justitie, CDA) gezegd na de moord in Zierikzee, gepleegd door een man met een gebiedsverbod. Pagina 2 en 7 (Commentaar)

Ziekenhuis daagt provincie Limburg

Maastricht, 11 maart. Het academisch ziekenhuis Maastricht spant een kort geding aan tegen de provincie Limburg wegens financiële hulp aan andere ziekenhuizen in Zuid-Limburg. Pagina 3