Kort nieuws Economie

Oudeman weg als commissaris bij Corus Nederland

IJmuiden, 11 maart. Marjan Oudeman vertrekt uit de raad van commissarissen van staalbedrijf Corus Nederland om zich volledig te richten op haar directiefunctie bij moederbedrijf Corus Group. De ondernemingsraad van Corus is onthutst over het plotselinge vertrek van Oudeman. De werknemers kregen gisteren te horen dat zij terugtreedt als commissaris. „We gissen naar de argumenten. We weten alleen maar dat zij op verzoek van de aandeelhouder uit de raad is getreden”, aldus voorzitter Frits van Wieringen van de Ondernemingsraad. (ANP)

Forbes: Carlos Slim rijkste ter wereld

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 11 maart. De Mexicaanse telecommagnaat Carlos Slim is Bill Gates gepasseerd als de rijkste man op aarde. Het Amerikaanse zakenblad Forbes, dat vandaag zijn jaarlijkse rijkenlijst publiceert, schat zijn vermogen op 53,5 miljard dollar (39,2 miljard euro). De tien rijksten ter wereld gingen er samen in een jaar tijd bijna 90 miljard dollar op vooruit, aldus Forbes. Hoogstgenoteerde Nederlander is Charlene de Carvalho-Heineken. De dochter en erfgename van de bierbrouwer staat op 103 met een geschat vermogen van 7 miljard dollar.

Minder geld voor begeleiden WW’ers

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 11 maart. Uitkeringsinstantie UWV gaat minder uitgeven aan de begeleiding van werklozen met een WW-uitkering, omdat het budget voor 2010 (126 miljoen euro) al bijna op is. Volgens een woordvoerder is vorig jaar te veel geld uitgegeven. Dat komt doordat het aantal werklozen hard is gegroeid, maar ook doordat het UWV ervoor koos om mensen al in een vroeg stadium van hun werkloosheid intensief te begeleiden naar ander werk. Om geld te besparen laat het UWV mensen voortaan pas na één jaar WW intensief begeleiden door externe bureaus. „We kijken kritisch naar de besteding van ons budget”, zegt een woordvoerder.

RTL: lagere omzet, maar gelijke winst

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 11 maart. RTL Group, een van de grootste televisiebedrijven van Europa, heeft zijn winst vorig jaar gelijk gehouden door fors te bezuinigen. Het moederbedrijf van de RTLzenders en Radio 538 haalde een winst van 298 miljoen euro, bijna 1 procent meer dan in 2008. De omzet daalde met 6,3 procent naar 5,41 miljard euro. In Nederland daalde de omzet harder, met bijna 15 procent naar 371 miljoen euro. De winst steeg hier met 2 procent naar 72 miljoen euro.