Kort nieuws Economie

Kabel in juni open voor concurrenten

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 11 maart. Het duurt nog tot juni voordat de kabel open gaat en analoge televisie ook te koop is bij andere bedrijven dan de kabelmaatschappij zelf. Dat heeft Opta, toezichthouder voor de telecomsector, vanmorgen bekendgemaakt. Het was de bedoeling om de kabel begin dit jaar al open te stellen. In ieder geval Tele2 en Youca hebben plannen om analoge tv via de kabel te gaan verkopen. Op dit moment kost een analoog tv-pakket bij UPC en Ziggo rond de 16 euro per maand. De kabelaars wilden 11 euro per klant vragen aan de nieuwe aanbieders. Opta heeft deze tarieven vastgesteld op 8,83 euro voor UPC en 8,45 euro voor Ziggo. Nieuwe toetreders betalen daarnaast een eenmalige onkostenvergoeding van 30.000 euro.

Grontmij boekt lagere nettowinst

Amsterdam, 11 maart. Advies- en ingenieursbureau Grontmij heeft vorig jaar 15 procent minder operationele winst geboekt, maar toch aan zijn eigen verwachtingen voldaan. Dat blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers. Het bedrijfsresultaat kwam vorig jaar uit op 45 miljoen euro. Grontmij rekende zelf voor 2009 op een bedrijfsresultaat van 43 tot 45 miljoen euro. Grontmij-topman Sylvo Thijsen noemde de cijfers „gegeven de omstandigheden positief”. Grontmij was volgens hem „niet immuun voor de crisis”. (ANP)

Macintosh zietnog geen herstel

Maastricht, 11 maart. Detailhandelsbedrijf Macintosh heeft de eerste maanden van het jaar nog geen substantieel herstel van de omzet gezien en verwacht ook niet dat dit zal komen. Dat zei het bedrijf, bekend van winkelketens Halfords, Kwantum en Dolcis, vandaag bij de publicatie van zijn resultaten over 2009. In 2009 daalde de omzet met 2,7 procent tot 1,12 miljard euro. (ANP)