Kort nieuws Buitenland

Birma verklaart verkiezingen van 1990 ongeldig

Rangoon, 11 maart. De Birmese junta heeft de uitslag van de laatste parlementaire verkiezingen, die uit 1990, ongeldig verklaard. Die verkiezingen werden ruimschoots gewonnen door de Nationale Liga voor Democratie van Aung San Suu Kyi, maar de partij kreeg geen toegang tot de macht. Deze week publiceerde de junta een kieswet voor de dit jaar geplande verkiezingen, waarin Suu Kyi wordt uitgesloten van deelname. Omdat de vorige kieswet nietig is verklaard, zijn ook de resultaten van verkiezingen die onder die wet zijn gehouden ongeldig, redeneert de junta in de staatsmedia. (Reuters)

Bloggende Azeri’s verliezen beroep

Baku, 11 maart. Een rechtbank in Azerbajdzjan heeft gisteren het hoger beroep van twee bloggers verworpen. De twee, Adnan Hajizade (26) en Emin Milli (30), waren eerder veroordeeld tot celstraffen van twee tot tweeënhalf jaar wegens een vechtpartij in een café in de hoofdstad van het Azerbajdzjan, Baku. De bloggers stellen dat zij werden aangevallen maar ook in hoger beroep wees de rechter die verdediging af. Volgens critici is de zaak politiek gemotiveerd. Hajizade en Milli drijven op internet de spot met de autoritaire regering van Azerbajdzjan. Mensenrechtenorganisaties stellen dat de vrijheid van meningsuiting in het olierijke land in gevaar is. (AP)

Kindersmokkelaars opgepakt in Bolivia

La Paz, 11 maart. De Boliviaanse autoriteiten hebben drie mensen opgepakt op verdenking van de smokkel van negentien Haïtiaanse kinderen. De minderjarigen, variërend in leeftijd van 6 tot 16, zouden verhandeld worden als arbeidskrachten en voor seksueel misbruik, volgens aanklager Pura Cuellar. Na de aardbeving in Haïti arriveerden de kinderen vorige maand in Bolivia. Een Boliviaanse organisatie voor kinderbescherming waarschuwde de autoriteiten toen een Haïtiaanse moeder zich meldde om haar kind te claimen. De verdachten zijn twee Haïtiaanse mannen en een Boliviaanse vrouw. (AP)

VN: 90 militanten in O-Congo gedood

Kinshasa, 11 maart. Het Congolese leger heeft de afgelopen twee weken, tijdens een militair offensief met steun van de VN-vredesmissie Monuc, negentig Hutu-militanten in Oost-Congo gedood. Dat heeft een woordvoerder van Monuc gisteren bekendgemaakt. Operatie ‘Amani Leo’ werd 26 februari gelanceerd en is gericht tegen de FDLR, een militante groepering die burgers in Oost-Congo terroriseert. Amani Leo is het tweede offensief dat het Congolese leger samen met Monuc uitvoert. Mensenrechtenorganisaties verwijten Monuc dat het, door actief samen te werken met het Congolese leger, medeverantwoordelijk is voor misdaden door Congolese regeringssoldaten en wraakacties van de FDLR tegen burgers. (AFP)

NAVO: missie tegen zeerovers verlengd

Brussel, 11 maart. De NAVO verlengt zijn missie tegen de piraterij bij Somalië tot eind 2012. Dat heeft een woordvoerder van de NAVO gisteren bekendgemaakt in Brussel. Volgens de NAVO dragen de maritieme patrouilles bij aan de veiligheid voor vrachtschepen: terwijl er vorig jaar een recordaantal schepen werd aangevallen door piraten, was het aantal succesvolle aanvallen 40 procent lager dan in 2008. Ook de EU heeft een maritieme missie tegen de Somalische piraten. De missie Atalanta, waar Nederland aan deelneemt, duurt tot eind 2010. (AFP)

Woede China om speech dalai lama

PEKING, 11 maart. De Chinese autoriteiten hebben kwaad gereageerd op een toespraak gisteren van de dalai lama waarin deze sympathie uitsprak voor de Oeigoerse minderheid in de Chinese provincie Xinjiang. De geestelijk leider van de Tibetanen duidde de provincie expliciet aan als „Oost-Turkestan”, een naam die wordt gebruikt door Oeigoerse ballingen die naar onafhankelijkheid streven. In Xinjiang kwam het vorig jaar tot etnische rellen tussen Oeigoeren en Han-Chinezen. De dalai lama hield zijn toespraak ter gelegenheid van het feit dat hij 51 jaar geleden uit Tibet is gevlucht. (Reuters)