Ivoorkust rekent op Hiddink bij het WK voetbal

Ivoorkust ziet in Guus Hiddink bij het komende WK voetbal de ideale coach. De Nederlandse trainer moet echter eerst nog zijn doorlopende contract met Rusland ontbinden.

Guus Hiddink is dicht bij een akkoord met de voetbalbond van Ivoorkust. De huidige bondscoach van Rusland zal van 15 mei tot 15 juli aan de slag kunnen als bondscoach bij het land dat zich heeft geplaatst voor het WK voetbal in Zuid-Afrika. Voorwaarde is wel dat het contract van Hiddink bij het Russische nationale team op korte termijn wordt ontbonden.

De zaakwaarnemer van Hiddink, Cees van Nieuwenhuizen heeft een akkoord nog niet bevestigd. „Er zit nog veel laken voor de schaar. De Russische bond en Guus zelf moeten nog ‘ja’ zeggen. Dat moet in maart duidelijk worden anders gaat Ivoorkust op zoek naar een alternatief. Maar Hiddink staat op de eerste plaats”, stelt Van Nieuwenhuizen.

Het bondscoachschap van Ivoorkust kwam vrij toen Vahid Halilhodzic eind februari werd ontslagen nadat de ploeg in de kwartfinales van de Afrika Cup werd uitgeschakeld door Algerije. Het nationale voetbalteam van Ivoorkust, met onder anderen spits Didier Drogba die Hiddink nog kent van Chelsea, ging daarna op zoek naar een coach van wereldformaat.

Hiddink is niet de enige kandidaat voor de positie. De Fransman Philippe Troussier, nu werkzaam in Japan, die veel ervaring heeft als bondscoach van verschillende Afrikaanse landen, zou als alternatief gelden. Daarnaast zou de Zweedse coach Sven-Göran Eriksson genoemd zijn.

Hiddink loodste Rusland op het EK in 2008 ten koste van Nederland naar de halve finales. De coach wist zich daarna echter niet te plaatsen voor het WK. Rusland verloor in twee play-offduels van Slovenië. Vorige week nam Hiddink in de vriendschappelijke wedstrijd tegen het Hongarije van Erwin Koeman afscheid als actief bondscoach van Rusland. Zijn contract met de Russische voetbalbond loopt echter nog door tot 15 juli. Dit contract dient verbroken te worden voordat Hiddink aan zijn taak in Ivoorkust begint. Op dit moment vinden onderhandelingen over de ontbinding van het contract plaats.

De zaakwaarnemer van Hiddink Van Nieuwenhuizen stelt: „De situatie van nu is niet anders dan die van een paar weken geleden. De voorzitter van de Russische voetbalbond is heel voorzichtig en wijst erop dat Hiddink nog een contract heeft. Ze weten wat er aan de orde is.”

Ivoorkust krijgt het niet gemakkelijk op het WK. In Zuid-Afrika spelen ‘De Olifanten’ in de eerste ronde tegen Brazilië, Portugal en Noord-Korea. Tijdens het vorige WK in Duitsland werd het land in een groep met Nederland, Argentinië en Servië in de eerste ronde uitgeschakeld.

Hiddink zal in augustus van dit jaar aantreden als bondscoach van Turkije. De oud-voetballer was eerder bondscoach van Nederland, Zuid-Korea en Australië. Met Oranje en Zuid-Korea bereikte hij de halve finales op het WK.