Internationaal kort

Somalië: helft van voedselhulp in verkeerde handen

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Naar schatting de helft van alle voedselhulp voor Somalië eindigt in de handen van corrupte tussenpersonen, moslimextremisten en plaatselijk personeel van het VN-voedselprogramma WFP. Dat staat in een nog niet openbaar gemaakte studie in opdracht van de VN-veiligheidsraad dat is ingezien door The New York Times . De samenstellers van het rapport vinden de problemen in de voedselhulpverlening dermate ernstig dat zij de VN adviseren om een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar de activiteiten van het WFP in Somalië. De onderzoekers zinspelen volgens The New York Times op een rigoureuze hervorming van het distributiesysteem voor het voedsel, om te breken met het „corrupte kartel” van Somalische distributeurs. In totaal 3,3 miljoen Somaliërs ontvingen vorig jaar voedsel van het WFP, meldt de VN-organisatie. Dat is naar schatting eenderde tot de helft van de totale Somalische bevolking. Het voedsel was 485 miljoen dollar (357 miljoen euro) waard.

Kritiek op Nigeria om bloedbad in Jos

Jos. Volgens ooggetuigen hebben soldaten gisteren het vuur geopend op een menigte die zich had verzameld in de Nigeriaanse stad Jos. Daarbij zouden twee burgers om het leven zijn gekomen. De Nigeriaanse autoriteiten zijn nationaal en internationaal zwaar gekritiseerd wegens het bloedbad afgelopen zondag nabij Jos. Meer dan tweehonderd overwegend christelijke burgers werden die dag omgebracht door een groep van vooral islamitische omwonenden. Overlevenden opperen dat de aanvallers passieve steun kregen van het leger en de politie. Het leger had gisteren nog niet gereageerd. De politie heeft de beschuldigingen weersproken. (AFP, Reuters, AP)

Zes hulpverleners gedood in Pakistan

Islamabad. Zes Pakistaanse medewerkers van de christelijke hulporganisatie World Vision zijn gisteren gedood bij een aanslag op hun kantoor in het noorden van Pakistan. Militanten bestormden het gebouw met granaten en geweervuur. Zij wisten aan de politie te ontkomen. In het district Mansehra, waar de aanval plaatshad, zijn sinds de zware aardbeving van 2008 veel hulporganisaties gevestigd. De regio is relatief rustig, al zijn ook in 2008 vier hulpverleners vermoord. (AP)

VS bieden Libische leider excuses aan

Washington. De woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft excuses aangeboden voor een opmerking over de Libische leider Gaddafi. Woordvoerder P.J. Crowley vergeleek twee weken geleden Gaddafi’s oproep tot een heilige oorlog tegen Zwitserland met diens 95 minuten durende rede tot de VN in september. „Veel woorden en veel papier dat alle kanten opvloog en niet noodzakelijkerwijs veel zinnigs”, zei hij. Libië dreigde met vergelding tegen Amerikaanse zakelijke belangen als er geen excuses kwamen. Gisteren liet Libië weten dat het excuus is geaccepteerd. (AP)