Ineens is Jan des Bouvrie verdacht

Jan des Bouvrie is bevriend met de van fraude verdachte vastgoedhandelaar Kroon.

Maar hoe hij bij die zaak is betrokken, is nog niet bekend.

Jan des Bouvrie in 2002 in zijn werkkamer. Foto Evelyne Jacq Nederland, Naarden vesting 14-08-2002 Het Arsenaal. Ontwerper, binnenhuis architect Jan des Bouvrie in zijn werkkamer. Foto: Evelyne Jacq Jacq, Evelyne

Voor de villa van interieurontwerper Jan des Bouvrie in Naarden staan cameraploegen zijn huis te filmen.

Buurman Ferry Hoogendijk (oud-Kamerlid in 2002) zegt over de telefoon: „Dit doet denken aan mijn tijd bij de LPF. Toen stonden er hier ook steeds camera’s.”

Maar de tv-ploegen zijn dit keer niet voor Hoogendijk, maar voor zijn van belastingfraude verdachte buurman gekomen: Jan des Bouvrie. Die werd dinsdag aangehouden in verband met mogelijke betrokkenheid bij belastingfraude in de vastgoedsector. Gisteren aan het eind van de ochtend zat hij nog in hechtenis, zo bevestigen bronnen rond justitie en uit de omgeving van Des Bouvrie.

Het is niet duidelijk of hij thuis in Naarden is aangehouden of op zijn bedrijf. Het bedrijf van Des Bouvrie in Naarden noch het Openbaar Ministerie wilde gistermorgen commentaar geven. Ook gisteravond was des Bouvrie nog niet thuis, zegt buurman Hoogendijk. „Niemand bij mij in de straat weet waarom hij is aangehouden.”

De arrestatie van Des Bouvrie hangt samen met de aanhouding een week geleden van de Utrechtse vastgoedhandelaar Evert Kroon (die via een woordvoerder laat weten er niet op tegen te zijn met achternaam in de krant te komen) van Kroon Real Estate en zijn mededirecteur Arjen de G. Zij worden verdacht van belastingfraude en valsheid in geschrifte. Zij zouden voor 1,5 miljoen euro hebben gefraudeerd met de bouw en verbouwing van privépanden.

Door deze privéklussen te factureren aan een vennootschap van Kroon slaagde het tweetal erin omzetbelasting terug te vorderen. Volgens een eergisteren verspreid persbericht van het Openbaar Ministerie liet deze verdachte „zo vermoedelijk zijn privéverbouwingen betalen door zijn bedrijven en door de belastingbetaler”.

Hoe Jan des Bouvrie hier precies bij betrokken is, is niet duidelijk. In vastgoedkringen is alom bekend dat Des Bouvrie een goede vriend is van Evert Kroon. Hij is zijn vaste interieurarchitect, verbouwde zowel zijn huis, zijn kantoor als zijn motorjacht. In een persverklaring van het bedrijf van Kroon wordt „in hoge mate betreurd dat onze goede vriend en zakenrelatie, de heer Jan des Bouvrie bij deze zaak betrokken is. Wij wensen zijn familie veel sterkte toe”.

Kroon is een bekende ondernemer in Utrecht, onder meer als voormalig bestuurslid en sponsor van FC Utrecht. In het onderzoek naar Kroon en De G. heeft justitie vorige week bij tientallen bedrijven invallen gedaan en de administratie meegenomen.

De 67-jarige Jan des Bouvrie kreeg landelijke bekendheid door de vele societyrubrieken op televisie en in kranten. Hij is een frequent bezoeker van jetsetfeestjes en modeshows. Des Bouvrie studeerde aan de Rietveld Academie in Amsterdam. In de jaren negentig was hij de meestgefilmde figuur in het tv-programma Glamourland van wijlen Gert-Jan Dröge („Hallo, daar zíjn we weer!”). Bij Veronica had hij enige tijd ook een eigen programma, TV Woonmagazine.

Als meubelontwerper brak Des Bouvrie door in 1969 toen zijn zogeheten Kubusbank door Meubelfabrikant Gelderland in productie werd genomen. Het bruin uit de jaren 70 werd door Des Bouvrie vervangen door witte en transparante interieurontwerpen. Bij gelegenheid van de veertigste verjaardag van deze bank kreeg de ontwerper vorig jaar een hoge koninklijke onderscheiding. Hij werd ridder in de orde van de Nederlandse Leeuw.

Des Bouvrie werd dé interieurinrichter van de nouveau riche in Nederland, waarbij hij gold als trendsetter. Ook van het bedrijfsleven kreeg hij veel opdrachten. Zo mocht hij in 2002 het toen stoffige warenhuis V&D van een nieuw, frisser, imago voorzien. Des Bouvrie is behalve ontwerper ook eigenaar van meubelwinkel Het Arsenaal in Naarden.

De roem en het succes van Des Bouvrie lopen niet altijd in de pas met zijn financiële resultaten.

Eind jaren negentig moest Arthur Andersen (een grote accountant) orde op zaken stellen omdat het bedrijf van Des Bouvrie grote fiscale problemen had. Zijn toenmalig hoofd financiële administratie zei in een interview met zakenblad Quote in 2000: „Toen ik aan de slag ging in het Arsenaal, trof ik het soort boekhouding aan dat past bij een kleine kruidenier. De administratiesystemen waren niet alleen sterk verouderd, er was ook nauwelijks zicht op de in- en uitgaande goederenstroom. Koppeling tussen financiële en orderadministratie ontbrak. Jan weigerde deze problemen serieus te nemen.” Dat deed hij uiteindelijk wel na interventie van Arthur Andersen.

Eind 2004 sloot Des Bouvrie een ambitieus filiaal van Het Arsenaal in Schiedam, bij gebrek aan klanten. Vorig jaar vroeg hij zijn 25 medewerkers een tijdelijk loonoffer van 10 procent omdat Het Arsenaal door de recessie een liquiditeitsprobleem had. Volgens de laatste jaarrekening boekte de Jan des Bouvrie Holding in 2007 een winst van bijna 500.000 euro op een omzet van ruim 8,8 miljoen.

Bij Het Arsenaal kon men de aanhouding van Des Bouvrie gisterochtend niet geloven. „We hebben een integere baas”, aldus een telefoniste.

In 2000 werd Jan des Bouvrie ‘furieus’ na aantijgingen van oud-medewerkers in Quote, zo schreef het blad. Daarin onderstreepte hij dat wit de trend is. „Ik doe niets zwart”.

Lees een verklaring van de familie van Kroon op nrc.nl/economie

    • Philip de Witt Wijnen
    • Jaus Müller