Gronsky wint de Paul Huf Award

Rosan Hollak

Alexander Gronsky (Estland, 1980) is de winnaar van de Foam Paul Huf Award 2010. Dit heeft de jury vandaag bekendgemaakt. Gronsky, die sinds 1998 werkzaam is als fotograaf, ontving de prijs voor de fotoseries die hij tussen 2007 en 2010 heeft gemaakt in Rusland. De beelden die Gronsky maakt, bestaan voornamelijk uit landschappen. Vaak fotografeert hij personen op afstand die zich bevinden in een bos of ander groen gebied dat grenst aan het stedelijk gebied. Door de grote afstand die hij creëert tussen zijn camera en de personen die hij fotografeert, komt de eenzaamheid van de mens in dit gemengde landschap treffend naar voren. „Ik ben wel een documentairefotograaf”, zegt een blije Gronsky aan de telefoon, „maar ik fotografeer geen mensen in nood. Ik ben niet op zoek naar menselijk lijden, ik zoek meer naar chaos op kleine schaal, naar onregelmatigheden die schuilen in de kleine dingen in het landschap.”

Ten aanzien van het werk van Gronsky, zegt Simon Njami, de voorzitter van de jury: „Gronsky is een ‘nieuwe docugrafische’ fotograaf. Hij vernieuwt de traditie van documentaire fotografie. In zijn werk gebruikt hij een narratief met een intieme afstand, van veraf maar niet afstandelijk, waarmee hij een hele nieuwe wereld opent met een ogenschijnlijk klassieke techniek.”

Gronsky zegt dat hij lang zoekt en speurt voordat hij de juiste foto maakt. „Uiteindelijk moet je als toeschouwer lang naar het resultaat kunnen kijken. Een foto is iets meditatiefs.”

De Foam Paul Huf Award wordt jaarlijks uitgereikt aan een jong internationaal fotografietalent tot 35 jaar. Dit jaar waren er 81 deelnemers uit diverse landen. De prijs voor de winnaar van de Foam Paul Huf Award is een geldbedrag van 20.000 euro, een artist-in-residence in Amsterdam en een tentoonstelling in Foam van 27 augustus t/m 10 oktober 2010.

    • Rosan Hollak