Goede ambulance hoeft niet snel te zijn

Demissionair minister Klink (Volksgezondheid, CDA) stelt de norm van 45 minuten ter discussie waarbinnen patiënten per ambulance in het ziekenhuis moeten zijn. Hij bekijkt of die norm nog wel van deze tijd is, zei hij tijdens een overleg in de Tweede Kamer.

Aanleiding voor het onderzoek is het feit dat het geregeld langer duurt om een patiënt te stabiliseren voordat hij vervoerd kan worden. Tegelijkertijd kan er steeds meer in ambulances. Klink zei dat ambulances zo zijn uitgerust dat ze „bijna ziekenhuizen op wielen” zijn. In Denemarken is dit debat ook gaande. „Ik vind dat een gerechtvaardigd debat.”

Ook Kamerlid Van der Veen (PvdA) is onder de indruk van de verbeterde ambulancezorg. „Ik heb het idee dat die 45 minuten zijn gebaseerd op het feit dat je zo spoedig mogelijk van de plek des onheils naar het ziekenhuis moet komen. Maar het ziekenhuis is niet altijd een behandelwalhalla.”

Van der Veen vroeg Klink of ambulances niet ook speciaal toegerust moeten worden voor bevallingen in afgelegen gebieden, zoals Zeeland. „U bedoelt een soort mobiele kraamkamer”, zei Klink. „Dit soort initiatieven zijn wel van belang in de toekomst.”

Toen enkele Kamerleden daar wat geschokt op reageerden haastte Klink zich om te zeggen dat hij „niet het voorstel heeft gedaan voor mobiele kraamkamers”.