Europees parlement achter Goldstone

Het Europees parlement heeft zich gisteren opgesteld achter het onderzoeksrapport van de Zuid-Afrikaanse rechter Richard Goldstone waarin melding wordt gemaakt van mogelijke Israëlische en Palestijnse oorlogsmisdrijven tijdens de Israëlische oorlog in de Gazastrook. Tegelijk riep het parlement Israël op onmiddellijk de grensovergangen met de Gazastrook te openen, omdat zijn blokkade de humanitaire crisis verergert.

De resolutie, die met 335 stemmen tegen 287 werd aangenomen, leidde tot scherpe kritiek van de Israëlische missie bij de Europese Unie. Sommige EU-regeringen, waaronder Nederland, hebben het Goldstone-rapport afgewezen.

Het Europees parlement vroeg de 27 lidstaten en EU-buitenlandcoördinator Catherine Ashton erop toe te zien dat Israël en de Palestijnen binnen vijf maanden onderzoek doen naar de beschuldigingen van oorlogsmisdrijven in het Goldstone-rapport. Goldstone deed een beroep op de Israëlische regering en Hamas en de Palestijnse Autoriteit geloofwaardig onderzoek in te stellen naar mogelijke oorlogsmisdrijven en misdrijven tegen de menselijkheid. Volgens Goldstone moet de VN-Veiligheidsraad het Internationaal Strafhof inschakelen als de partijen dat nalaten. Tijdens de drie weken durende oorlog van ruim een jaar geleden werden 1.400 Palestijnen en 13 Israëliërs gedood.

Een Israëlische woordvoerder noemde de resolutie „foutief en contraproductief, net zoals het rapport [van Goldstone] zelf”. Israël weigerde mee te werken aan het onderzoek waartoe de VN-Mensenrechtenraad had opdracht gegeven, en heeft het rapport afgewezen. (AFP, AP)