Enkelband bij gebiedsverbod

Mensen aan wie een contact- of gebiedsverbod is opgelegd, krijgen in de toekomst mogelijk een enkelband om te controleren of zij zich hieraan houden. Demissionair minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie, CDA) zal een wetsvoorstel over het elektronisch toezicht morgen aan de ministerraad voorleggen.

Dat maakte hij gisteren bekend tijdens een debat in de Tweede Kamer over de familiemoord in Zierikzee. Een 45-jarige Irakees schoot afgelopen zaterdag twee van zijn drie kinderen dood en pleegde daarna zelfmoord. Zijn vrouw raakte gewond.

De rechter had de man vorig jaar veroordeeld voor huiselijk geweld. Hij kreeg enkele maanden celstraf opgelegd en bijzondere voorwaarden: een jaar lang mocht hij niet in een straal van vijf kilometer van de woning van zijn gezin komen en hij mocht op geen enkele wijze contact zoeken. Omdat de Irakees tegen zijn veroordeling in hoger beroep was gegaan, waren deze voorwaarden niet van kracht toen de man op 18 januari vrijkwam.

Binnen een maand werd de man opnieuw gearresteerd wegens bedreiging en seksueel misbruik van zijn dochter. Tegen de wensen en het advies van het Openbaar Ministerie in schorste de rechter het voorarrest. Opnieuw mocht hij geen contact zoeken met zijn gezin, maar daar trok de man zich niets van aan. Het gezin, dat alarm sloeg bij hulpinstanties, kreeg vervangende woonruimte aangeboden, maar weigerde.

De Tweede Kamer vroeg zich af of de rechtbank een inschattingsfout had gemaakt door de man te laten gaan. Hirsch Ballin noemde dat een „cruciaal punt”, maar ging er niet verder op in.