Elke grasspriet is gecultiveerd

scene uit de film Rotvos

Rotvos

Regie: Jan Musch en Tijs Tinbergen. Met: Jaap Mulder. In: 4 bioscopen ****

Hoe slim is de spreekwoordelijke sluwe vos? In de vorig jaar met een Gouden Kalf voor beste lange documentaire bekroonde film Rotvos van het duo Jan Musch en Tijs Tinbergen heeft de Limburgse vossenonderzoeker Jaap Mulder de grootste lol als er weer een vos uit een val is ontsnapt. Zijn taak is om in een van de Limburgse korenwolfreservaten de vossen te vangen en van een zender te voorzien, om hun gedrag in kaart te brengen. Maar elke keer als zijn bulderende lach opklinkt, vraag je je onwillekeurig af of hij er niet meer plezier in heeft om zijn missie te zien mislukken. Met de korenwolven heeft hij weinig medelijden. Dat kat-en-muisspel tussen mens en vos geeft Rotvos op een natuurlijke manier een prettige suspense. Net als je sympathie helemaal pro-vos ligt, blijkt hij in het ‘hamstergebied’ geen beschermde diersoort: hij wordt gedood of als proefdier gebruikt voor het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. En gruttobeschermers zien de vos als een ware plaag. Langzamerhand wordt duidelijk dat wat wij natuur noemen in Nederland van zandkorrel tot grasspriet gecultiveerd is. Het heeft toch iets treurigs dat zo veel menselijk ingrijpen nodig is om de natuur de natuur te laten.

    • Dana Linssen