Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Cultuur

Een vrouw in een grote paarse luier

Op straat raak ik de laatste paar dagen ontzettend afgeleid door Zeemanaffiches. Want dit keer staat er geen lachende, lichtelijk oranje vrouw in een bruine tuniek op, of een lachende, lichtelijk oranje vrouw in een 100 procent nylon parka, nee, dit keer staat er een lachende, lichtelijk oranje vrouw in een harembroek op. En daarbij staat de mededeling ‘Harembroek 3,99’.

Die mededeling bezorgt mij opgewonden tintelingen.

Dat komt zo.

Ik wil al een tijdje een harembroek. Maar de harembroek is net zoiets als de nerdbril, de gestreepte Sonia Rykiel trui-jurk, het korte laarsje met open teen, en sinds kort ook weer de goede oude tulband: vrouwen vinden hem leuk, en zelfs sexy, en mannen vinden hem een probaat anticonceptiemiddel. Of, misschien nog erger, dolkomisch.

En dan kun je nog zo’n moderne, vrijgevochten vrouw zijn, maar je vindt het toch wel leuk als een man vindt dat je er aardig uitziet in een broek, in plaats van gillend of proestend van de lach weg te rennen zodra hij je ziet.

Maar zo gaat het nu eenmaal met mode: als zo’n broek zich eenmaal in je bewustzijn heeft vastgezet omdat je hem in allerlei tijdschriften hebt gezien, kan zelfs het vooruitzicht dat de meeste mannen voor je zullen vluchten, je bijna niet weerhouden van het aanschaffen.

Laatst had ik er al eentje aan, in een winkel. Stiekem, in de paskamer. Als ik door mannenogen keek, zag ik eruit als een vrouw in een grote paarse luier. Maar door mijn eigen ogen zag ik eruit als een vrouw die wist wat er aan de hand was in de wereld van de mode.

Toen ik er ook nog een shirt met een glittervlinder en vleermuismouwen bij aantrok (in mijn hoofd galoppeerden nu definitief alle mannen weg, richting horizon, om nooit meer terug te keren), zag ik er helemaal patent uit. Dit met slippers en geverfde teentjes, en ik zou de glamourpoes van de camping zijn deze zomer.

Uiteindelijk gaf de prijs toen de doorslag. Ik kon niet meer dan 100 euro betalen voor iets wat mijn relatie zeker zou verstoren.

Maar nu hangt hij bij Zeeman. Voor 3,99. Voor die prijs laat je het echt niet liggen, om een oude Zeemanwijsheid te debiteren. Ik vrees dat ik aan die woorden gehoor ga geven.

Aaf Brandt Corstius

Lees eerdere columns van Aaf op nrcnext.nl/Aaf