Economie kort

Onderhandelingen tussen Turkije en IMF zijn afgebroken

Istanbul. De onderhandelingen tussen Turkije en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) over een nieuw krediet zijn afgebroken. Dat bevestigde de Turkse premier Erdogan gisteren. Volgens de premier kwamen beide partijen tot de conclusie dat Turkije geen nieuwe lening nodig heeft. De Turkse regering weigerde ook in te stemmen met de voorwaarden die het IMF aan een nieuw krediet verbond. „We hebben principes en daar doen we geen concessies aan”, aldus Erdogan. „Het is uitgesloten dat we het eens worden.” Turkije ontving tweemaal een miljardenkrediet van het IMF, nadat een financiële crisis de economie van het land in 2001 op de rand van de afgrond had gebracht. Sinds het laatste krediet in mei 2008 afliep, zijn beide partijen er niet in geslaagd het eens te worden over de voorwaarden van een nieuwe lening. (ANP)

OESO: verkort de WW-uitkeringen

Parijs. Nederland moet de duur van de werkloosheidsuitkering verkorten om te voorkomen dat langdurig werklozen het contact met de arbeidsmarkt verliezen. Dat stelt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in een rapport over de groeimogelijkheden van de westerse economieën. De denktank van de geïndustrialiseerde landen waarschuwt daarin voor het risico dat ouderen en laagopgeleiden door de hoge werkloosheid de hoop op werk opgeven. Overheden moeten daarom meer hulp bieden bij het zoeken naar een baan. Daarnaast moeten werklozen door kortere uitkeringen worden gestimuleerd om te blijven solliciteren. Nederland zou er volgens de OESO goed aan doen de hypotheekrenteaftrek te verminderen. Met de opbrengst kan de inkomstenbelasting worden verlaagd. (ANP)

Duracar in Heerlen kan nu doorgaan

Door een onzer redacteuren

Maastricht. Het Heerlense bedrijf Duracar kan door met de voorbereidingen voor de productie van elektrische auto’s. Een eerder uitgesproken faillissement is opgeheven nu de in Groot-Brittannië woonachtige Vlaamse investeerder Carl Pauwels alsnog geld heeft overgemaakt. Duracar, in 2007 opgericht door ex- DSM-manager Paul Hamm, werkt aan een kleine, voornamelijk uit kunststof bestaande bestelbus, de Quicc. Het bedrijf kreeg echter tegenslag na tegenslag. Vorig jaar ging eigenaar Econcern failliet. Een samenwerking met de Duitse carrosseriebouwer Karmann liep stuk, omdat dat bedrijf bankroet ging. Het uitblijven van het Britse geld leidde eerder tot het faillissement. De bedoeling was dat dit najaar de eerste 300 Quiccs van de band zouden rollen.

KHN: kijk uit voor boekingssite hotels

Woerden. De boekingssite voor hotels www.hotelsto4u.com verkoopt hotelkamers zonder dit aan de betrokken hotels zelf te melden. Dit meldt Koninklijk Horeca Nederland (KHN). In een aantal gevallen stonden er gasten voor de hoteldeur met een reservering waar geen gegarandeerde betaling tegenover stond. Volgens de brancheorganisatie gaven de klanten aan dat ze via de site hadden geboekt, maar de hotels waren daar niet van op de hoogte. Sommige gasten hadden al wel een aanbetaling gedaan aan de site. Volgens KHN staan er meerdere Nederlandse hotels op hotelsto4u.com. Bij navraag bleken de hotels hier niets van te weten. Ook hadden zij geen overeenkomst met de boekingssite, zegt KHN. (ANP)

Mannelijke parttimer werkt sneller meer

Den Haag. Mannen die in deeltijd werken en hun werktijden willen uitbreiden, krijgen dit vaker voor elkaar dan vrouwen. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Van de mensen die in de periode 2002-2008 meer uren wilden werken, had 38 procent dit een jaar later gerealiseerd. Deeltijdwerkers slagen er ruim twee keer zo vaak in om hun arbeidsduur uit te breiden als voltijdwerkers . Van degenen met een deeltijdbaan die meer uren wilden werken, is 56 procent van de mannen dit gelukt, tegen 43 procent van de vrouwen. (ANP)