Des Bouvrie bracht luxe thuis

Jan des Bouvrie brak door met de Kubusbank en ging later ontwerpen voor zijn vrienden en zakenpartners in nouveau-richekringen.

Interieurontwerper Jan des Bouvrie. Foto Evelyne Jacq Nederland, Naarden vesting 14-08-2002 Het Arsenaal. Ontwerper, binnenhuis architect Jan des Bouvrie in zijn werkkamer. Foto: Evelyne Jacq Jacq, Evelyne

Ikea zou een standbeeld voor interieurontwerper Jan des Bouvrie moeten oprichten, vindt designhistoricus Timo de Rijk van de TU Delft. „Dankzij Des Bouvrie zijn mensen bereid geld uit te geven voor hun interieur. Vroeger kocht je een interieur voor je hele leven. Des Bouvrie introduceerde het idee dat je moet veranderen.” Mede daarom is het nu zo druk bij Ikea.

Des Bouvrie bracht enige luxe en smaak in de huiskamers van Nederland. Strak, symmetrisch en vooral wit. „Hij heeft Nederland bevrijd van het moralisme”, zegt De Rijk. „Hij is geen groot ontwerper”, vindt De Rijk, „maar hij heeft het wel slim gedaan door een groot publiek aan te spreken.”

Naarmate zijn succes groeide begon Des Bouvrie te verkeren in de kringen van de jetset en de nouveau riche. Nu zijn het zijn klanten. Een van hen is vastgoedhandelaar Evert Kroon, die een week geleden werd opgepakt op verdenking van valsheid in geschrifte en belastingfraude. In verband met deze zaak werd ook Des Bouvrie dinsdag aangehouden. Gisteren werd hij weer vrijgelaten. Bronnen rond justitie melden dat hij nog steeds verdachte is.

Kroon en Des Bouvrie zijn zakenpartners en goede vrienden. Des Bouvrie ontwierp de interieurs voor Kroons villa’s in Bosch en Duin en in Zuid-Frankrijk. Ook het jacht van Kroon werd door Des Bouvrie van design voorzien. Vermoedelijk speelde deze werkzaamheden een rol in de btw-fraude waarvan Kroon door justitie wordt verdacht. Hij werd vorige week al opgepakt.

De 67-jarige Jan des Bouvrie begon in de meubelzaak van zijn ouders. Na de middelbare school ging hij naar de Gerrit Rietveldacademie. Hij brak door met de Kubusbank in 1969 .

„Strak, transparant en symmetrisch, geïnspireerd door de jaren vijftig”, karakteriseert De Rijk de stijl van Des Bouvrie. Maar ook inwisselbaar. „Het interieur van Des Bouvries doet mij toch een beetje denken aan een decor van Goede Tijden Slechte Tijden.”

Het succes van de ontwerper verklaart De Rijke vooral door Des Bouvrie’s aanstekelijke enthousiasme. „Hij vindt het heerlijk om een ruimte binnen te stappen, een stukje papier erbij te pakken, een sigaartje aan te steken en dan vol werklust te tekenen.”

Maar in de jaren negentig ging het mis met de fiscus. Zijn toenmalig hoofd financiële administratie zei ooit in een interview met Quote: „De administratiesystemen waren niet alleen sterk verouderd, er was ook nauwelijks zicht op de in- en uitgaande goederenstroom. Koppeling tussen financiële en orderadministratie ontbrak. Jan weigerde deze problemen serieus te nemen.” Dat deed hij uiteindelijk wel na interventie van accountant Arthur Andersen, die orde op zaken stelde.

In hetzelfde artikel laat Des Bouvrie weten ‘furieus’ te zijn na de uitlatingen van ex-medewerkers. Hij onderstreepte dat wit de trend is. „Ik doe niets zwart”.

    • Jaus Müller