Blonde 'Jihad Jane' wilde cartoonist doden

Met haar blonde lokken dacht ze in Zweden niet op te vallen als terrorist. De 46-jarige Amerikaanse Colleen R. LaRose, die op internet de schuilnaam ‘Jihad Jane’ gebruikte, zou de Zweedse cartoonist Lars Vilks hebben willen vermoorden om zijn tekening van de profeet Mohammed met een hondenlijf. Volgende week staat ze in de VS terecht.

Voor de buitenwereld was LaRose een mantelzorger die zich ontfermde over de vader van haar vriend in een appartement in Pennsburg, een stadje ten noorden van Philadelphia. Online zocht zij wanhopig contact met radicale moslims om een einde te maken aan het „lijden” van de islamitische wereld, volgens openbare aanklagers.

De Ierse politie arresteerde deze week zeven medeverdachten: twee Libiërs, twee Algerijnen, een Palestijn, een Kroaat en een Amerikaanse die met een van de Algerijnen was getrouwd. LaRose zelf werd oktober vorig jaar opgepakt na een vlucht uit Europa. Justitie hield haar arrestatie tot deze week geheim in het belang van het onderzoek.

De inmiddels ex-vriend van LaRose toont zich in The Philadelphia Inquirer hoogst verbaasd over haar radicalisering. Enkele dagen na het overlijden van zijn vader in augustus vorig jaar was ze plotseling verdwenen, zegt Kurt Gorman. „Ze praatte nooit over internationale thema’s, over moslims, over wat dan ook.”

De zaak-LaRose is zeldzaam. In de VS zijn slechts een paar vrouwen vervolgd wegens terrorisme. Een van hen is advocate Lynne Stewart, die in 2005 werd veroordeeld omdat ze berichten van haar cliënt, de blinde sjeik Omar Abdel-Rahman, uit de gevangenis naar buiten bracht.

Cartoonist Vilks reageerde gelaten op de zaak. „Ik ben blij dat ze me niet heeft vermoord.” (AP)