Binnenkort in de kiosk: de 'Cathy'

De Nederlandse minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heet sinds kort „minister van Leven, Nuchterheid en Verhalen”. Zo staat het in Gerda, de omstreden glossy waarmee de pr-staf van Gerda Verburg het 75-jarig jubileum van het ministerie viert en tegelijk onvermoede kanten van de bewindsvrouwe blootlegt: op de cover poseert Gerda als amazone, compleet met handschoenen en zweepje.

Ook in Brussel kunnen egoglossy’s wonderen verrichten. De nieuwe president van de EU kan zijn bekendheidsgraad opkrikken met de Herman. De voorzitter van de Europese Commissie kan daadkracht simuleren met de José. Uit marktonderzoek van Grenzeloos bleek dat de grootste kans op succes is weggelegd voor de Cathy.

Het glamourgehalte van Catherine Ashton wordt nog steeds niet door iedereen onderkend. Dat is spijtig. De veelgeplaagde Hoge vertegenwoordiger voor het buitenland is nota bene van adel. Een Lady! Daar kan een beetje bladenmaker een hele formule uit zuigen. Ashton in het House of Lords. Ashton tijdens de jacht. Ashton tijdens de high tea.

Ook haar werkterrein – de diplomatie - heeft glamoureuze trekken. Staatshoofden op rode lopers, banketzalen, hoge plafonds, vergulde lijsten: een droom voor bladenmakers. (Even voorzichtig zijn met foto’s van Haïti. En liever geen vergelijkingen met Hillary Clinton, die wél een eigen dienstvliegtuig en bijbehorende macht heeft.)

Ashton is, ook een sterk pr-punt, niet alleen highbrow. In haar woonkamer staat naar verluidt een metershoge robot, een Dalek uit de Britse science-fiction-serie Doctor Who. (Zo’n detail geeft haar profiel een eigenzinnige twist: hip maar ongevaarlijk.)

De aaibaarheidsfactor biedt eveneens kansen. Ze is moeder van vijf. Twee eigen kinderen en drie stiefkinderen. Hoe doet ze dat? En hoe gaat ze om met de breuklijnen in het gezin? (Gelijkenis met de EU niet te dik aanzetten.)

De lancering van de Cathy valt mooi samen met de nieuwe assertiviteit die Ashton tentoonspreidt. Drie maanden werd hardop getwijfeld aan haar persoonlijke capaciteiten. Deze week probeerde ze het Europees Parlement ervan te overtuigen dat niet zij het probleem is, maar de anderen. Haar taak, Europa met één stem te laten spreken, grenst aan het onmogelijke. Tegenstribbelende ambtenaren en jaloerse politici maken het er niet beter op. Een zelfbewuster optreden is een goed begin, de Cathy maakt de klus af. Van spruitjeskoningin tot amazone. Het kán. In één fotosessie. Gerda weet nog wel een goede visagiste.

Michel Kerres

    • Michel Kerres