Bijleveld kijkt naar verloop stemming

Staatssecretaris Bijleveld (Binnenlandse Zaken, CDA) gaat onderzoeken of zich bij de gemeenteraadsverkiezingen van vorige week woensdag onregelmatigheden hebben voorgedaan. Dat kondigde zij vanmorgen aan op BNR Nieuwsradio. Aanleiding is de commotie rondom de stembusgang in steden als Den Haag en Rotterdam. Bijleveld wil onder meer nagaan of de berichten kloppen dat zich meerdere mensen in één stemhokje ophielden. Dat is in strijd met de Kieswet.

Het Openbaar Ministerie in Rotterdam is gisteren een oriënterend onderzoek begonnen naar de werving van volmachtstemmen door Leefbaar Rotterdam. Dat zou gebeurd zijn in de aanloop naar de soms chaotische raadsverkiezingen van vorige week.

De partij deed dat in een uitgebreid e-mailbericht van de hand van raadslid Ronald Buijt. Daarin beschrijft hij hoe kandidaatsraadsleden van Leefbaar aan volmachtstemmen zouden kunnen komen. Volgens de Kieswet is het verboden om aan kiezers te vragen om namens hen te mogen stemmen. „Het initiatief ligt bij de kiezer en niet bij anderen, zoals politieke partijen”, stelt secretaris-directeur Melle Bakker van de Kiesraad.

Het verzoek van de Haagse PVV-fractieleider Fritsma om een onderzoek in te stellen naar de stembusgang in Den Haag is door burgemeester Van Aartsen afgewezen. Gisteren zette de PVV filmpjes op internet waaruit zou blijken dat sprake is van „ernstige onregelmatigheden” bij verschillende stembureaus. Van Aartsen wees er op dat het volgens de Kieswet is toegestaan om bijstand te verlenen tijdens het stemmen.

Nieuwsanalyse, feiten: pagina 2

Stempotlood: pagina 7