Bezoek koning aan Congo verwart België

De regering van Joseph Kabila is blij, in België heerst verwarring. Gisteren liet koning Albert weten dat hij in juni „in principe” in Congo zal zijn voor de viering van vijftig jaar onafhankelijkheid. Is dan opeens alles weer goed tussen België en zijn vroegere kolonie?

Al sinds de onafhankelijkheid van 1960 zijn de verhoudingen moeizaam. Twee jaar geleden was er zelfs even helemaal geen diplomatiek contact meer. De Congolese regering was woedend over uitspraken van de Belgische, liberale minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht over corruptie bij de machthebbers in Congo.

Maar de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken, de christen-democraat Steven Vanackere, streeft naar betere betrekkingen. Hij heeft het over een „serene, respectvolle en open” relatie met Congo: kritiek uit hij in Kinshasa achter gesloten deuren.

Oppositiepartijen in België en ngo’s in Congo willen dat de koning, als de reis doorgaat, met de leiders ook praat over de gebrekkige mensenrechten in hun land en het slechte bestuur.

Volgens de Congolese regering wordt België „als vriend” uitgenodigd. „We vieren een historische gebeurtenis die België en Congo samen hebben beleefd.” Het land is „nog ten dele ziek”, aldus een woordvoerder. „Maar ook een zieke heeft het recht zijn verjaardag te vieren.”

Voor Karel De Gucht, nu eurocommissaris voor ontwikkelingssamenwerking, zit vriendschap met Congo er niet meer in. Hij is ‘persona non grata’ in Congo.