Berlusconi niet naar rechtbank

De Italiaanse Senaat heeft gisteren een wet goedgekeurd die het bewindslieden en politici mogelijk maakt om anderhalf jaar niet voor een rechtbank te verschijnen als ze zich wegens hun „drukke werkschema’s” onvoldoende op hun rechtszaak kunnen voorbereiden. De wet wordt gezien als een nieuwe poging van premier Silvio Berlusconi om aan vervolging door Justitie te ontsnappen.

Nadat de Kamer begin deze maand de wet had ingestemd onder luid protest van de linkse oppositie, ging gisteravond ook de Senaat met de nieuwe wet akkoord. Ook dat ging gepaard met veel protest en boe-geroep vanuit de oppositiebanken. Nu ontbreekt enkel nog de handtekening van de president, een formaliteit.

Daarmee heeft Berlusconi zijn ‘Operatie Schild’ zo goed als afgerond. Die moet hem beschermen tegen vervolging nadat het Constitutionele Hof vorig jaar zijn juridische onaantastbaarheid als ongrondwettelijk had bestempeld. Prompt werden enkele processen tegen Berlusconi wegens omkoping, fraude en belastingontduiking opnieuw in gang gezet.

De nieuwe wet maakt het voor veel politici mogelijk om een rechtszaak voor zes maanden uit te stellen, zich beroepend op hun drukke werkschema’s. Voor iedere zaak kan drie keer van de wet gebruik worden gemaakt. Dat lijkt op maat gesneden van Berlusconi omdat over anderhalf jaar enkele zaken die tegen hem worden gevoerd, verjaard zullen zijn. Bovendien ligt er al een nieuw wetsvoorstel klaar, waarin Berlusconi de grondwet wil aanpassen zodat zowel de president als de premier van het land niet vervolgd kunnen worden. Die aanpassing moet de wet die eerder ongrondwettelijk werd verklaard, vervangen.

Conservatieve politici van Berlusconi’s partij Volk van de Vrijheid proberen niet eens meer te verhullen dat de wet op maat van hun premier is geschreven. De mensen hebben Berlusconi gekozen om het land te regeren, niet om vervolgd te worden door Justitie, en wij maken regeren nu weer mogelijk, redeneren de politici van rechts. (AFP, AP, Reuters)