APG ontslaat beleggers

Vermogensbeheerder APG heeft vorige maand twee van zijn beleggers op staande voet ontslagen omdat zij de interne gedragsregels hebben overtreden. Dit maakte APG gisteren bekend. APG heeft onder meer pensioengigant ABP (208 miljard euro aan beleggingen) als klant. De twee handelaren werden volgens APG ontslagen omdat zij zakelijke- en privé transacties onvoldoende hebben gescheiden. De handelaren kochten zelf aandelen waarin zij voor hun werkgever ook handelde.

Dit meeliften – front running – is streng verboden. Bij grote beleggers als APG kunnen transacties tot koersbewegingen leiden. Als er voor de transactie van de werkgever aandelen worden gekocht of verkocht is dit handel met voorkennis. Overigens hebben alle financiële instellingen regels over het privé beleggen van werknemers. Meestal mag dit alleen als het aan een interne accountant wordt voorgelegd. APG stelde in een persbericht dat de toezichthouders De Nederlandsche Bank en Autoriteit Financiële Markten van de overtredingen op de hoogte zijn gebracht. De vermogensbeheerder zei dat de overtredingen niet hebben geleid tot financiële verliezen voor de klanten.