34 groene kliko's vol met stembiljetten

Rotterdam telt vandaag de stemmen voor de gemeenteraad opnieuw. Dat moet secuur. „Niet roepen, niet bellen, alleen water drinken.”

8.57 uur. Ambtenaren in witte T-shirts tellen in sportcentrum Woudestein de ruim 220.000 stemmen die vorige week voor de Rotterdamse gemeenteraad zijn uitgebracht. Foto Bas Czerwinski 11-03-2010, Rotterdam. Hertelling stemmen Gemeenteraadsverkiezingen in sporthal EUR. Foto Bas Czerwinski

Om 05.50 uur melden de eerste ambtenaren van de gemeente Rotterdam zich bij sportcentrum Woudestein. Ze zitten in de telteams die vandaag opnieuw de 221.640 stemmen gaan tellen die vorige week woensdag zijn uitgebracht bij de raadsverkiezingen.

06.00 uur Een vrachtauto met 34 groene kliko’s, de afvalcontainers die als stembus dienen, arriveert bij het sportcentrum. Journalisten worden op grote afstand gehouden, cameraploegen mogen niet filmen. Een beveiliger vertelt dat een onbekend aantal beveiligers meereist en meerijdt.

07.05 uur Alle tweehonderd ambtenaren zijn binnen. De honderdvijftig stemmentellers moeten witte T-shirts aan. Wie volmachten controleert, krijgt een paars T-shirt. Vijftien man van de griffie ontvangen een groen T-shirt. Dan zijn er nog vijftien medewerkers in het oranje – die zijn van de Rekenkamer en controleren het telproces.

07.20 uur Met het telproces mag niets misgaan, houdt directeur publiekszaken Yvonne van Stiphout de tweehonderd man in T-shirts voor: „Wat we van u vragen is nauwkeurigheid, flexibiliteit en incasseringsvermogen. Dit is een bijzondere en heel belangrijke dag. Ik hoop dat jullie aan het einde van de dag kunnen zeggen: we waren er, we hebben het gedaan en we hebben er een succes van gemaakt.”

07.30 uur Marjolein van Doorne, projectleider van de hertelling, is streng. Ze geeft instructies hoe er geteld moet worden. „Niet roepen – U moet uw blauwe papier omhoog steken – niet bellen en alleen water drinken.” Alleen bij een heel complexe vraag mag iemand in een oranje T-shirt worden aangesproken.

07.38 uur De hertelling begint. De telteams C1 en F4 scheuren als eerste de envelop open waarin de codes van het slot zitten waarmee de kliko kan worden geopend. Alle stemmen van één partij komen op een stapeltje.

07.42 uur De eerste blauwe papieren gaan de lucht in. Sommige van de ongeveer zeventig telteams hebben een vraag.

08.48 uur Uit een eerste geheim intern overleg blijkt het aantal ongeldige of verkeerde stemmen mee te vallen: in het eerste uur waren er slechts twee.

08.55 uur Van Doorne instrueert de boa’s, de gemeentelijke beveiligingsmannen in uniform.

Vervolg Hertellen: pagina 3

Een document dat zéér belangrijk is

De boa’s moeten de enveloppen met telresultaten naar het stadhuis brengen. Eén voor één. In hun Toyota Yaris. „Essentieel”, zegt Van Doorne, „is dat het gemeentelijke zegel op de envelop niet kapot gaat. Je mag de envelop aan niemand afgeven. En pas ontzettend goed op, je hebt een document dat zéér belangrijk is.”

10.05 uur Een telmedewerker zegt dat het wat langzamer gaat dan gepland. De telteams zijn vanavond laat klaar.

10. 55 uur De vrachtwagen levert 34 nieuwe kliko’s met stembiljetten af bij het sportcentrum. In totaal vervoert hij 290 kliko’s.

11.40 uur Voor het sportcentrum stopt een zwarte Volvo: burgemeester Aboutaleb. De Commissie tot Onderzoek van de Geloofsbrieven is er opeens ook, in oranje fluorescerende hesjes. Aboutaleb duikt een kamertje in. De projectleiders praten hem bij.

11.50 uur Hugo, hij wil niet met zijn achternaam in de krant, beziet de hertelling vanaf de tribune. „Ik had vandaag toch niets te doen.” Hij vindt het verloop van de verkiezingen een aanfluiting voor de democratie: „Het schaamrood staat op mijn kaken. Het is toch niet zo heel moeilijk om raadsverkiezingen goed te organiseren?”

12.00 uur Lijsttrekker Marco Pastors van Leefbaar Rotterdam verschijnt op de tribune: „Dit was heel hard nodig.” Over volmachten werven door zijn partij zegt hij dat het volgens zijn juristen kan. „Veel partijen doen het. Van een mug wordt een olifant gemaakt.”

12.25 uur Aboutaleb verlaat de zaal en zegt dat de telteams op schema zitten. Vanavond zijn de stemmen herteld, maar misschien wordt pas morgen de uitslag bekend. Zijn belangrijkste conclusie: „Tot nu toe zijn geen grote onregelmatigheden gemeld.”

M.m.v. Artwin Kreekel

    • Frits Baltesen