3 redenen om tv te kijken

1 voorbestemd

Sleepless in Seattle

RTL 8, 20.30-22.35u.

Tweede speelfilm van de scenariste van When Harry Met Sally is een melodramatische komedie die een overtuigende hommage brengt aan de romantiek van oude Amerikaanse films en betoverende songs. Tom Hanks en Meg Ryan ontdekken tegen wil en dank dat ze voor elkaar bestemd zijn. (Nora Ephron, 1993)

2 Yvon Jaspers

Over mijn Lijk

Ned. 1, 22.25-23.05u.

Yvon Jaspers is vooral bekend van Boer Zoekt Vrouw, maar vanavond is ze voor het eerst te zien als presentatrice van Over mijn Lijk, de documentaireserie van BNN waarin eerder Patrick Lodiers een jaar lang vijf jongeren volgde met een dodelijke ziekte. Na twee seizoenen wilden Lodiers zelf, de regisseur, en het team niet meer. Ze hadden negen begrafenissen bezocht. „Het laat je niet los”, zei hij. „De dood is elke keer weer een zwart gapend gat, maar je moet zelf wel blijven staan.” Toen Jaspers hoorde dat Lodiers stopte, hing ze meteen aan de lijn of zij de presentatie mocht doen. Jaspers volgt anderhalf jaar lang vijf jonge, ongeneeslijk zieke mensen: Bob (30), Lonneke (26), Maartje (31), Sandra (30) en Pieter Jan (15).

Op de site overmijnlijk.bnn.nl is de eerste aflevering te zien.

3 Afrika

Holland Doc: Banking the unbanked

Ned. 2, 23.00-23.55u.

Documentaire over het reilen en zeilen van een bank in een derdewereldland. Twee ambitieuze Gambianen en hun jonge microfinancieringsinstituut Reliance worden een half jaar gevolgd. Behalve geld verdienen, hebben deze bankiers een wens: hun land vooruit helpen.