11 september in de romantische blender

scene uit de film Dear John

Dear John

Regie: Lasse Hallström. Met: Channing Tatum, Amanda Seyfried. In: 81 bioscopen. **

De stoere surfer John vist het handtasje van de blonde Savannah uit zee en overhandigt haar het druipende kleinood. Wij weten meteen: hier wordt een Grote Liefde geboren. John beschikt namelijk over een imposante torso waar het water sexy vanaf druppelt en hij heeft ook nog eens een broeierige blik die het hart van Savannah meteen doet smelten. Zijn indrukwekkende fysiek komt door de vele trainingsuren voor het Amerikaanse leger waar hij in dient. Hun prille geluk wordt echter bruut verstoord. Na 11 september 2001 voelt John een grote druk om bij te tekenen. Er rest het koppel niets dan elkaar lange liefdesbrieven schrijven. Dear John is een verfilming van een boek van Nicholas Sparks, wiens oeuvre al eerder leidde tot zoetsappige melodrama’s als The Notebook en A Walk to Remember. Sparks gooit graag wat brandende kwesties in de romantische blender en er rolt vanzelf een larmoyante draak uit die mechanisch probeert ons traanvocht te ontfutselen. Voer voor ambachtsman Lasse Hallström, getuige eerdere films als An Unfinished Life en Chocolat. Uiteindelijk speelt vooral braafheid Dear John ernstig parten, daar kunnen ook de rijzende sterren Tatum en Seyfried heel weinig aan veranderen.

André Waardenburg

    • André Waardenburg