Wonen, werken boven 't IJ

De Crisis- en herstelwet moet ook zorgen voor een toename van het aantal kwalitatief goede woningen en bedrijfslocaties. Op het lijstje van het kabinet staan onder meer de Noordelijke IJ-oevers in Amsterdam. „De wet kan leiden tot een versnelling met ongeveer acht maanden”, zegt wethouder Kees Diepeveen (GroenLinks) van stadsdeel Amsterdam-Noord. De beroepsprocedures worden korter. „De rechten worden niet aangepast. Wel is er eerder duidelijkheid.”

Diepeveen verwacht dat de crisiswet als katalysator kan werken. „Op dit moment kan je pas met de ontwikkeling van een gebied beginnen als aan alle toekomstige eisen in een nieuw bestemmingsplan is voldaan. Met de nieuwe wet in de hand heb je een aantal jaren de tijd om daarnaartoe te werken. Dat is winst.”

In Amsterdam-Noord wordt een verouderd industrie- en havengebied omgevormd tot een gemengd woon- en werkgebied. „In het gebied zullen ongeveer 10.000 nieuwe woningen worden gebouwd”, zegt Diepeveen.

Ook steken veel kleine, startende bedrijven – met name in de audiovisuele sector – het IJ over. Goed voor de werkgelegenheid in Noord. Diepeveen: „Op het voormalige NDSM-terrein werken al meer mensen dan in de hoogtijdagen van de scheepvaartsector.”