Wetenschap kort

Britten bestrijden duizendknoop met Japanse bladvlo

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. De Britse overheid heeft toestemming gegeven voor biologische bestrijding van Japanse duizendknoop met uit Japan aangevoerde bladvlooien. Dit voorjaar worden de bladvlooien (Aphalara itadori) op geïsoleerde plaatsen in Engeland in de buurt van de duizendknoop losgelaten. Er is een noodplan om de bladvlo met vergif te bestrijden als deze ook planten uit dezelfde familie (zoals zwaluwtong en heggeduizendknoop) aanvalt. Japanse duizendknoop (Fallopia japonica) is een agressief onkruid dat in de negentiende eeuw als sierplant naar Europa werd gehaald en sindsdien zo woekert in de natuur dat het veel andere planten verdringt. De bestrijding kost miljoenen, ook in Nederland. In Japan zelf wordt de duizendknoop in toom gehouden door allerlei insecten en schimmels.

Vitamine D is ook goed voor afweer

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Niet alleen vitamine C is goed voor de weerstand, vitamine D blijkt ook onmisbaar. Vitamine D beïnvloedt de snelheid waarmee ons afweersysteem reageert op indringers, aldus een artikel in Nature immunology dat afgelopen zondag online is gezet. Vitamine D is noodzakelijk voor de werking van T-cellen. Dat zijn de afweercellen in het bloed die actief worden zodra ze een indringer – bijvoorbeeld een bacterie of virus – lokaliseren. Ze vermenigvuldigen zichzelf vele malen en vallen dan aan. T-cellen die voor het eerst een ziekteverwekker tegenkomen, reageren gematigd. Komen ze nog een keer dezelfde indringers tegen, dan moeten ze veel agressiever reageren. Alleen T-cellen die aan vitamine D binden, leren sneller in actie te komen. Heeft het lichaam te weinig vitamine D, dan blijven de T-cellen traag reageren, hoe vaak ze ook ziekteverwekkers tegenkomen. Vitamine D is een vitamine die onze huid aanmaakt in de zon. Een tekort aan vitamine D kan leiden tot onder andere botontkalking.

Baarmoederkanker beter intern bestralen

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Patiënten met baarmoederkanker kunnen beter bestraald worden met een radioactieve bron die in de vagina wordt gebracht, dan met een apparaat dat de buik van buitenaf bestraalt. Interne bestraling werkt net zo goed en geeft minder bijwerkingen, blijkt uit Nederlands onderzoek met ruim 400 patiënten dat afgelopen zaterdag in The Lancet is gepubliceerd. Bij patiënten met kanker aan het baarmoederslijmvlies wordt de baarmoeder verwijderd. Patiënten met een middelmatig tot grote kans op terugkeer van de kanker krijgen daarna nog radiotherapie. Bij de traditionele methode wordt noodgedwongen ook een deel van de darmen bestraald. Dat geeft vaak langdurig nare klachten als diarree en incontinentie. Bij inwendige bestraling via de vagina worden de darmen ontzien. Bij patiënten met een middelmatig risico op terugkeer van de kanker, bleken beide methoden ongeveer even vaak een terugval te voorkomen. De nieuwe methode gaf echter minder darmklachten en een betere kwaliteit van leven.