VS veroordelen bouwplan Israël

De Amerikaanse vicepresident Joe Biden heeft Israël er gisteren van beschuldigd met de aankondiging van de bouw van woningen in bezet Oost-Jeruzalem „het vertrouwen te ondermijnen” dat nodig is aan het begin van een nieuwe dialoog met de Palestijnen.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken maakte gisteravond bekend toestemming te hebben gegeven voor de bouw van 1.600 appartementen in het in 1967 geannexeerde Arabische deel van Jeruzalem. Israël heeft Jeruzalem uitgezonderd van de beperkte en tijdelijke bevriezing van de bouw in nederzettingen in bezet gebied. Maar het tijdstip van de aankondiging, direct nadat de Palestijnen met veel Amerikaanse druk tot – indirecte – onderhandelingen met Israël waren bewogen en samenvallend met Bidens bezoek, viel aan Amerikaanse kant zeer slecht.

Ten teken van het Amerikaans ongenoegen arriveerde het echtpaar Biden anderhalf uur te laat voor het diner dat premier Netanyahu aanbood in zijn residentie in Jeruzalem. Na het diner kwam Biden met zijn kritiek op het Israëlische plan. „Ik veroordeel het Israelische regeringsbesluit”, zei Biden. „We moeten een atmosfeer opbouwen om de onderhandelingen te steunen, niet ze te bemoeilijken.” Volgens medewerkers was Netanyahu ook verrast door de bekendmaking van het bouwplan. Maar hij sprak zich er niet over uit.

Maandag maakte Israël al de bouw van 112 appartementen in een nederzetting in de Westelijke Jordaanoever bekend, die „om veiligheidsredenen” van de bevriezing werd uitgezonderd. De bekendmakingen leidden eveneens tot boze Palestijnse reacties. De Palestijnse Autoriteit, die door Washington is overgehaald haar eis te laten vallen dat Israël voor hervatting van onderhandelingen alle bouw in bezet gebied zou bevriezen, sprak van een „gevaarlijk besluit dat de onderhandelingen bedreigt”. (Reuters, AFP, AP)