Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. Door een verplichte blaastest bij bezoekers van het jeugdcentrum I’Varca in Aalten is in twee jaar tijd het aantal geweldsincidenten met 83 procent afgenomen. Gepleit wordt voor landelijke invoering van de test. Ook: grote twijfels aan het officiële dodenaantal bij de aardbeving in Haïti en vragen rond het Q-koorts vaccin, dat nog steeds niet beschikbaar is in Nederland. Ned.1, 18.15-18.40u.

Nova/Den Haag vandaag. Verslag uit de Tweede Kamer over het familiedrama in Zierikzee. Interview met de vice-premier van Israël Dan Meridor over de nucleaire dreiging van Iran en een uitleg over de werking van de boor die vanaf morgen wordt ingezet bij de metrobouw van Amsterdam. Volgens experts hebben de omwonenden niets te vrezen. Ned.2, 22.15-23.00u.

praatprogramma

De wereld draait door. Erica Terpstra over haar afscheid: in mei treedt zij officieel af als voorzitter van NOC*NSF. Ook te gast is het Nederlandse bobsleeteam dat in Vancouver niet startte. Piloot Edwin van Calker vond de ijsbaan in Whistler te gevaarlijk. Tafelheer is Beau van Erven Dorens. Ned.3, 19.30-20.19u.

Pauw & Witteman. Journalist Eric Smit praat over zijn nieuwe boek, een ongeautoriseerde biografie over Nina Brink, Nina, de onweerstaanbare opkomst van een power lady. Zangeres en theatermaker Leoni Jansen vertelt over de Afrikaanse zangeressen uit acht verschillende landen die ze uitkoos om in Nederland de show Daughters of Africa spelen. Ned.2, 23.00-23.55u.

informatief

Ook getest op mensen. Met behulp van vier verkouden vrijwilligers wordt de effectiviteit van hoestsiroop getest. Muggen: jeukende bulten en slapeloze nachten. Een koppel waarvan de vrouw altijd gestoken zou worden en de man nooit, wordt getest, waarbij Bart Knols, muggenspecialist en infectieziektenkundige uitlegt hoe dat komt. Eén, 20.40-21.35u.

Inside John Lewis. Eerste deel van een driedelige reportageserie over het warenhuisconcern John Lewis. Het bedrijf, gesticht in 1864, is door de oprichter John Spedan Lewis overgedragen aan het personeel. De serie onderzoekt de overlevingskansen van zo'n economisch model waarbij het personeel aandeelhouder is, in de veranderende maatschappij waarin de concurrentie heviger wordt, de smaak van het publiek verandert en de ergste crisis sinds 80 jaar plaatsvindt. Deel 1: De halfjaarlijkse cijfers veroorzaken schokgolven bij het bedrijf. BBC 2, 22.00-23.00u.

Lachsfieber. Portret van de Noor John Fredriksen, bijgenaamd de Grote Wolf. Fredriksen behoort als eigenaar van de tankerrederij Frontline en het viskweekimperium Marine Harvest, tot de rijkste mensen ter aarde. Zijn visbedrijf produceert onder meer jaarlijks 100 miljoen gekweekte zalmen voor de kusten van Noorwegen en Chili. Toevoeging van chemicaliën en kleurstoffen in de kweekkooien zorgen voor grote ecologische problemen. Het spoor van de publiciteitsschuwe Fredriksen wordt een jaar lang gevolgd. ARD, 23.30-0.15u.

VPRO’s Import: The Madrid Connection. Op 11 maart 2004 was Spanje slachtoffer van een aantal terroristische aanslagen op treinen in Madrid. In het najaar van 2007 stonden 29 verdachten terecht. Spanje is één van de weinige landen ter wereld waar rechtszaken gefilmd mogen worden. Ned.2, 23.50-0.50u.

documentaire

21 up Japan. 13 Japanse jongeren worden gevolgd sinds hun zevende levensjaar en om de zeven jaar geïnterviewd. Ze zijn in deze aflevering uit 2007 21 jaar oud. Canvas, 23.05-0.40u.