Verlies is net klein genoeg

Net als vier jaar geleden tijdens het WK verloor Nederland van Zuid-Korea.

Maar dit keer spelen de hockeyers wel de halve finale, dankzij een beter doelsaldo.

Hockeyer Marcel Balkestein probeert een pass van de Zuid-Koreaan Nam Hyun-woo te blokken. Foto Reuters Netherlands' Marcel Balkestein jumps as South Korea's Nam Hyun-woo plays a stroke during their match at the men's Hockey World Cup in New Delhi March 9, 2010. REUTERS/Adnan Abidi (INDIA - Tags: SPORT FIELD HOCKEY) REUTERS

Dat ze voor de vierde keer op rij van Zuid-Korea hadden verloren deed er gisteravond even niet toe voor de Nederlandse hockeyers. Belangrijker dan hun eerste nederlaag (2-1) op het WK in New Delhi was dat zij de halve finales hadden bereikt. Op hun tandvlees en op doelsaldo, dat wel. „Dit waren de spannendste minuten van mijn carrière”, bekende een zichtbaar opgeluchte Floris Evers. „We hebben een Korea-syndroom, dat is wel duidelijk.”

Dankzij de kleine nederlaag mag de ploeg van bondscoach Michel van den Heuvel morgenavond de halve finale spelen tegen favoriet Australië, maar bevredigend kan het resultaat niet geweest zijn. Bijna uit het niets stonden de Nederlanders halverwege de tweede helft plotseling weer voor de poort van een vroegtijdig afscheid, zoals vier jaar geleden gebeurde tijdens het WK in Mönchengladbach. Destijds werd het verlies tegen de Koreanen Nederland fataal. Die vernedering, het spelen om de plaatsen vijf tot en met twaalf, blijft dit WK uit, maar veel scheelde het gisteravond niet in de Indiase hoofdstad.

Het nettoresultaat was de reden dat Van den Heuvel en diens assistent, Ties Kruize, vooral hamerden op de positieve kanten van het duel in het opnieuw halfgevulde Major Dhyan Chand National Stadium. „Natuurlijk zijn we door het oog van de naald gekropen”, erkende Kruize. „Maar wij staan in de halve finale en zij niet.” En Van den Heuvel: „Ik ben blij en trots dat we de halve finale hebben gehaald met dit jonge team.” Zijn aanvoerder Teun de Nooijer echode hem na: „Jammer dat we hebben verloren, maar we zijn waar we willen zijn.”

Toch laten de uitslagen in New Delhi zien dat de twee belangrijkste wedstrijden, tegen Duitsland (2-2) en Zuid-Korea, slechts één punt opleverden. Nederland werd feitelijk gered door een eerdere bevlieging van Nieuw-Zeeland tegen de Koreanen.

Hoe het WK ook afloopt voor Nederland, het zal Van den Heuvel de komende toernooien genoeg hoofdbrekens kosten het geheim van Zuid-Korea te ontrafelen. Keer op keer liep Nederland de afgelopen jaren in het mes van de Aziaten, die het verdedigen en razendsnel counteren als geen ander beheersen. In december ging Nederland tijdens de Champions Trophy in Melbourne in één week zelfs twee keer onderuit tegen Zuid-Korea, en de laatste zege dateert van de Champions Trophy van 2007. Toch wil Van den Heuvel het woord ‘angstgegner’ niet horen. „Maar het is niet een cultuur die ons lekker ligt.”

Doelman Guus Vogels wees er terecht op dat Nederland zich een hoop ellende had kunnen besparen als de spelers de kansen hadden benut die ze in de slotfase van het boeiende duel hadden gecreëerd. „Je weet dat je met Zuid-Korea tegen een paar goals kunt aanlopen. Maar we hebben genoeg kansen gehad om het af te maken.”

De start was ideaal geweest, met een openingstreffer na 25 seconden, van de stick van Ronald Brouwer. Maar hoewel Nederland de gehele eerste helft domineerde, bleef het bij dat ene doelpunt. De eerste de beste mogelijkheid die de Koreanen kregen, vlak voor rust uit hun eerste strafcorner, was direct raak (1-1).

En net als in de wedstrijd tegen Duitsland zondag (2-2) raakte Nederland in de tweede helft de regie kwijt toen de tegenstander de druk opvoerde. Met een 2-1 achterstand op het bord, tien minuten na rust dankzij alweer een snelle counter, was Nederland nog maar één tegendoelpunt verwijderd van uitschakeling.

Maar hoewel de ploeg van Van den Heuvel wankelde kwamen er aan de andere kant grote kansen. Met name Geert-Jan Derikx mocht zich aanrekenen dat het tot de laatste seconde spannend bleef. Na een prachtig uitgevoerde counter pushte hij vijf minuten voor tijd de bal naast een volkomen leeg doel.

Van den Heuvel vond niet dat zijn ploeg in paniek was geraakt. „Je hebt altijd verval in dit soort wedstrijden. Het is belangrijk dat we gaan killen als we momentum hebben. We hebben veel mooie momenten gehad en met veel energie gespeeld. Helaas hebben we onszelf niet beloond.”

Dat had Taeke Taekema in de slotseconden alsnog kunnen doen, als hij zijn enige strafcorner had benut. Bij een gelijkspel tegen Zuid-Korea was Nederland groepswinnaar geworden en was niet favoriet Australië, maar Engeland tegenstander geweest in de halve finale. Van den Heuvel wilde daar niet te lang bij stilstaan. „Als je tegen een gewenste tegenstander speelt heb je de kans dat je het te gemakkelijk opneemt. Tegen Australië zullen we op en top gefocust zijn.” Dat zijn ploeg na de voorvarende start van het WK, met zeges op Argentinië, Nieuw-Zeeland en Canada, met gemengde gevoelens naar de halve finale gaat, heeft volgens de trainer geen invloed. „Een halve finale is een wedstrijd op zichzelf.”

    • Rob Schoof