Verhagen boos op Marokko

Demissionair minister Verhagen (Buitenlandse Zaken, CDA) heeft gisteren de Marokkaanse ambassadeur in Den Haag op het matje geroepen om protest aan te tekenen tegen de uitzetting van zeven Nederlanders. Zij werken voor een internationale organisatie en worden door de Marokkaanse regering beticht van zendingswerk, wat daar verboden is. Verhagen vindt dat de betrokkenen geen enkele kans hebben gehad zichzelf te verdedigen, bijvoorbeeld voor een rechter. Volgens Verhagen gaat het om mensen die al vele jaren in Marokko kinderen hebben opgevangen, voor wie de ouders niet meer kunnen zorgen. CDA, ChristenUnie en de SGP hebben gisteren schriftelijke vragen gesteld aan Verhagen. De Nederlanders maken deel uit van ongeveer twintig overwegend Europese zendelingen, die recentelijk Marokko zijn uitgezet op beschuldiging van bekeringsactiviteiten. Volgens de Marokkaanse regering past dat in de „strijd tegen pogingen het evangelische credo te verspreiden”. (ANP, AFP)