Stel mij maar domme vragen

Voor wie bijna afgestudeerd of werkzoekend is, zijn er deze maand carrièredagen.

Visitekaartjes verzamelen is een stuk slimmer dan zelf kaartjes uitdelen.

Als je bijna afgestudeerd bent heb je ze vast al voorbij zien komen: posters, folders, mails over carrièredagen en carrièrebeurzen deze maand. Het is tenslotte tijd om vooruit te kijken, naar wat je wil straks op de arbeidsmarkt.

Aankomend weekeinde staan in de RAI in Amsterdam tweehonderd werkgevers opgesteld. In standjes. Met folders. Klaar om jouw vragen te beantwoorden.

Maar heb je iets aan zo’n beurs? En hoe pak je het aan? Drie adviezen.

1 Bereid je voor. Zo’n beurs is best handig, maar gebruik het niet ter oriëntatie. Even bij Shell of de Rabobank polsen of het bedrijf misschien ‘iets voor jou is’, is onverstandig.

Psycholoog arbeid en gezondheid Mieke Dekker van reïntegratiebureau EduVita: „Het gevaar van dat soort beurzen is dat je met hagel gaat schieten. Als je werk zoekt moet je dit gericht doen.”

Oriënteren doe je vooraf. Een rondgang langs loopbaancoaches en arbeidspsychologen leert dat het stellen van ‘innerlijke vragen’ hiervoor van belang is: Wie ben ik? Wat wil ik? Waar word ik blij van? Wat kan ik?

Zonder een goed antwoord op deze vragen heeft een carrièrebeurs weinig zin. Je weet tenslotte niet waar je moet kijken.

Heb je een idee over waar je graag terecht wil komen, lees je dan van tevoren in, raadt loopbaancoach Marjolein Kalter van AnderZINs aan. „Kijk of er vacatures zijn, en bel deze na. Lees de website, verzamel informatie over het bedrijf. Vraag je af of en waarom je er wil solliciteren.”

2 Verzamel kaartjes. Heb je eenmaal besloten welke bedrijven je wil bezoeken, dan volgt een meer strategische stap. Bedenk dat werkgevers niet op de beurs zijn om jou te ontmoeten, maar om zichzelf te profileren.

Je gegevens achterlaten bij een bedrijf kan, maar overdrijf niet. „Kaartjes zijn vaak erg fleurig”, zegt Kalter. „Zorg ervoor dat je droomwerkgever niet denkt dat hij met clownsfirma Jan Janssen te maken heeft.”

Een cv achterlaten is uit den boze, volgens Kalter. „Een cv pas je aan op je werkgever. Kom dus niet met een stapeltje cv’s onder je arm aan om dit aan elke eventuele werkgever uit te delen.”

Wat veel beter werkt dan kaartjes uitdelen is kaartjes verzamelen, zegt Kalter. „Dat levert contactpersonen binnen een bedrijf op. Voeg ze toe op LinkedIn, kijk of je iets gemeenschappelijk hebt. Daar kun je gebruik van maken als je er wil solliciteren.”

3 Stel vragen. Het belangrijkste van een carrièrebeurs is het stellen van open vragen. Ga een stand in met open vizier en stel ‘domme’ vragen, raadt Kalter aan. „Die mensen zijn er moe van dat ze steeds mensen moeten aanspreken. Zet een naïef gezicht op en laat ze leeglopen. Dat levert informatie op, die je later kunt gebruiken in een sollicitatiebrief.”

En vergeet vooral niet dat je op een carrièrebeurs nagaat wat belangrijk voor jou is, benadrukt loopbaancoach Yvonne Knape van Knape Coaching en Training. „Een werkgever staat er namelijk niet voor jou. Bedenk wat jij hen te bieden hebt.”

nrc.next is vrijdag op de Nationale Carrièrebeurs aanwezig. Lees vrijdagmiddag een verslag op nrcnext.nl/loopbaan

    • Stijn Bronzwaer