Sponsor Veendam in hoger beroep

Jans Norder, sponsor en oud-bestuurslid van BV Veendam, gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de voorzieningenrechter dat hij 750.000 euro moet betalen aan de noodlijdende voetbalclub uit de eerste divisie. Dat maakte hij vandaag bekend op een persconferentie in Oude Pekela.

BV Veendam eiste twee weken geleden in een kort geding 1,385 miljoen euro van Norder. De rechter in Groningen besliste vorige week dat de ondernemer zijn sponsorovereenkomst met de club voor het seizoen 2009-2010 moet nakomen. Mocht zijn bedrijf Norder Consultancy niet betalen, dan zou moederbedrijf Norder Beheer 375.000 euro schadevergoeding moeten betalen. Ook bepaalde de rechter dat de vermogende ondernemer privé niet aansprakelijk wordt gesteld.

Norder zei vandaag dat hij weigert te betalen omdat de sponsorovereenkomst slechts was bedoeld om de proflicentie van de voetbalbond KNVB veilig te stellen. De club zou volgens hem zoeken naar nieuwe sponsors voor het naleven van de begroting van 2,8 miljoen euro. „Alle bestuursleden en leden van de raad van commissarissen waren op de hoogte van het karakter van het contract”, zei hij. „Ik heb nimmer de bedoeling gehad ook maar één euro te betalen. Dat ik BV Veendam daarna toch nog financieel heb geholpen, komt alleen uit clubliefde.”

De ondernemer betoogde dat hij van kindsaf aan supporter is en ruim twintig jaar sponsor. Norder, die in 2006 aantrad als bestuurslid commerciële zaken en begin dit jaar vertrok met het oog op mogelijke belangenverstrengeling, stelde ook dat hij BV Veendam niet eens mag betalen. „Omdat de fiscus beslag heeft gelegd op Norder Consultancy. Mogelijk volgt een beslaglegging op Norder Beheer.”

BV Veendam heeft zo’n 800.000 euro nodig om het huidige seizoen te kunnen afmaken. Norder stelde zondag voor de club 400.000 euro te betalen, in ruil voor vrijwaring van persoonlijke aansprakelijkheid, maar dat werd door het nieuwe bestuur niet geaccepteerd. Norder overweegt nu behalve het hoger beroep ook een aansprakelijkheidsprocedure tegen leden van het bestuur en de raad van commissarissen te beginnen. „Bij BV Veendam zijn ze niet bezig de club te redden, maar om de club te verkwanselen en hun eigen straatje schoon te vegen. Ik stop geen euro meer in de club.”

BV Veendam heeft behalve financiële nood ook last van de weersomstandigheden in Oost-Groningen. De KNVB bepaalde gisteren dat drie thuiswedstrijden die zijn afgelast wegens sneeuw op het veld van de Langeleegte binnen zes dagen tijd worden gespeeld, tegen AGOVV (25 maart), MVV (27 maart) en FC Omniworld (30 maart).