Somalië: helft van voedsel in verkeerde handen

Naar schatting de helft van alle voedselhulp voor Somalië eindigt in de handen van corrupte tussenpersonen, moslimextremisten en plaatselijk personeel van het VN-voedselprogramma WFP. Dat staat in een nog niet openbaar gemaakte studie in opdracht van de VN-veiligheidsraad. The New York Times heeft het rapport ingezien en er gisteren over gepubliceerd.

De samenstellers van het rapport vinden de problemen in de voedselhulpverlening dermate ernstig dat zij VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon adviseren om een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar de activiteiten van het WFP in Somalië. De onderzoekers zinspelen volgens The New York Times op een rigoureuze hervorming van het distributiesysteem voor het voedsel, om te breken met het „corrupte kartel” van Somalische distributeurs.

In totaal 3,3 miljoen Somaliërs ontvingen vorig jaar voedsel van het WFP, zo meldt de VN-organisatie zelf. Dat is naar schatting eenderde tot de helft van de totale Somalische bevolking. Het voedsel was zo’n 485 miljoen dollar (357 miljoen euro) waard.

De internationale voedselhulp aan Somalië is al langere tijd omstreden. Het is niet ongewoon in crisisregio’s dat een gedeelte van de hulp bij corrupte tussenhandelaren of gewapende groeperingen belandt. Vaak is dit nodig om de rest van de hulp wel bij de plaatselijke bevolking te kunnen brengen. De Verenigde Staten, een grote donor, schortten desalniettemin in januari hun voedselhulp aan Somalië op. Volgens Washington dreigt de hulp terecht te komen bij Al-Shabaab, de extremistische groepering die banden onderhoudt met Al-Qaeda. Al-Shabaab is de sterkste vijand van de vrijwel machteloze regering van Somalië.

Het WFP heeft recentelijk de voedseldistributie in Zuid-Somalië gestaakt, maar dan wegens de gevaren voor het eigen personeel. Volgens de VN-organisatie vertoont de voedselverstrekking als zodanig geen ernstige gebreken. In een reactie op het nieuwe onderzoek voor de V-raad heeft het WFP laten weten dat het de presentatie, komende dinsdag, afwacht alvorens inhoudelijk te reageren.