Sapdag

Uit onderzoek in Wageningen is gebleken dat het dagelijks eten van krap drie ons rauwe groenten en vers fruit de kans op een beroerte met ruim eenderde vermindert. Daarom hier de hele week recepten waarmee je daar lekker veel van binnen krijgt, zonder dat je het doorhebt.

Weet je wat een ideale manier is om aan je dagelijks aanbevolen hoeveelheid rauwe groenten en fruit te komen? Sap. Probeer maar eens twee winterpenen (toch al snel vier ons) op te knagen. Wedden dat het je halverwege de eerste al tegenstaat? Of probeer eens 300 gram kropsla te eten. Lukt je niet. Maar duw diezelfde rauwe groente door een sapcentrifuge en die drie ons lijken een fluitje van een cent.

Wie trekt daar een vies gezicht? Groentesap kan heus heel smakelijk zijn. Maar dan moet je wel een beetje gevoel hebben voor het combineren van smaken. Broccoli met bietjes? Zou ik niet doen. Witlof met spinazie? Wordt veel te bitter. De truc is om de smaak een beetje fris te houden en liefst ook wat zoetig. Zelf maak ik om die reden graag een mix van groente en fruit.

Hieronder twee vitamineshots, een van wortel en sinaasappel, een met bieten, bleekselderij en appel. Je hebt er wel een sapcentrifuge voor nodig, of een keukenmachine die met losse onderdelen is om te bouwen tot een juicer.

Als je geen sapcentrifuge hebt, kun je ze eventueel maken van kant-en-klare sappen uit het reformschap van de supermarkt, of uit de natuurvoedingswinkel. Die sappen zijn verhit om ze houdbaar te maken, dus tellen ze eigenlijk niet mee in de strijd tegen een beroerte. Maar ach, ik denk dat ze in Wageningen wel een oogje dicht willen knijpen.

Wortel-sinaasappel-gembersap. Voor 2 glazen:

2 flinke winterpenen

een stuk gemberwortel van zo’n 5 cm

2 perssinaasappels

Je hoeft de penen en gember niet te schillen, maar was ze wel grondig en snijd eventuele lelijke plekjes weg. Duw eerst de winterpenen en vervolgens de gemberwortel door de schacht van de sapcentrifuge. Pers de sinaasappels uit op een gewone citruspers en voeg het sinaasappelsap bij het wortel-gembersap. Verdeel over 2 glazen en serveer meteen.

Bieten-bleekselderij-appelsap. Voor 2 glazen:

1 rauwe biet

4 stengels bleekselderij

3 appels

In tegenstelling tot de wortel in het recept hierboven, kun je de biet beter wel schillen. Snijd hem daarna in parten die door de vulschacht van de sapcentrifuge passen. Maak de bleekselderij schoon en was de appels. Snijd ook de appels in passende stukken. Duw achtereenvolgens de biet, bleekselderij en appels door de sapcentrifuge. Verdeel over 2 glazen en serveer meteen.

Hoeveel rauwe groente en fruit eet jij op een dag? Praat erover mee op www.nrcnext.nl/koken. Op nrc.tv maakt Janneke een Portugese cataplana.

    • Janneke Vreugdenhil