Robben schiet Bayern München naar laatste acht

De Nederlander Arjen Robben was gisteravond in Florence met zijn beslissende doelpunt de gevierde man bij Bayern München. Foto Reuters Bayern Munich's Arjen Robben (C) celebrates with his team mates at the end of their match against Fiorentina in their Champions League last 16, second leg soccer match at the Artemio Franchi stadium in Florence, March 9, 2010. REUTERS/Max Rossi (ITALY - Tags: SPORT SOCCER) REUTERS

Fiorentina 2 Bayern München 3

Ruststand 1-0. 28. Vargas 1-0, 54. Jovetic 2-0, 60. Van Bommel 2-1, 64. Jovetic 3-1, 65. Robben 3-2. Scheidsrechter: Mallenco. Toeschouwers: 40.000

Als het voetbal volgens de regels van Louis van Gaal zou zijn gespeeld, dan was Bayern München uitgeschakeld in de Champions League. Met behulp van elektronische middelen zou de winnende treffer van Miroslav Klose twee weken geleden in de Allianz Arena van München zijn afgekeurd wegens buitenspel. Gisteravond zouden de twee scheidsrechters die Van Gaal voor ogen heeft in het Stadio Comunale Artemio Franchi van Florence een strafschop hebben gegeven aan de thuisclub na hands van Daniël van Buyten. En de Duitser Sebastian Schweinsteiger zou met rood voor slaan zijn weggestuurd. De trainers, spelers en fans van La Viola zouden dol van geluk vieren dat de club voor het eerst in de kwartfinales van de Champions League zou staan. Maar zo ging het dus allemaal niet.

Van Gaal mag dan misschien grootse ideeën hebben over de toekomst van het voetbal, maar vooralsnog zijn zijn denkbeelden niets meer dan luchtfietserij. Met één scheidsrechter in het veld, twee grensrechters aan de zijlijn en een vierde man aan de kant begonnen Fiorentina en Bayern München gisteravond aan de aantrekkelijke terugwedstrijd in de achtste finales van de Champions League. Na de onverdiende nederlaag (2-1) van veertien dagen geleden, waren de Italianen belust op wraak. Fiorentina deed niet onder voor Bayern München, maar de 3-2 overwinning was uiteindelijk niet genoeg om verder te komen.

Bayern München kwam vooral in de eerste helft onder druk te staan van Fiorentina. De Rekordmeister mocht van geluk spreken dat de thuisclub voor rust niet verder kwam dan een doelpunt van de Peruaan Juan Vargas. De Spaanse scheidsrechter Alberto Undiano zag geen strafschop in een handsbal van Van Buyten en gaf Schweinsteiger slechts geel voor het uitdelen van een tik in het gezicht van aanvaller Jovetic.

In de tweede helft leek Jovetic even uit te groeien tot een nieuwe held in Florence. De twintigjarige Montenegrijn zette het winderige stadion in vuur en vlam toen hij in de 54ste minuut de 2-0 voor Fiorentina maakte. En na de 2-1 van de Nederlander Mark van Bommel in de 60ste minuut, bracht Jovetic vier minuten later de hoop terug met de 3-1.

Maar in plaats van Jovetic groeide Arjen Robben uit tot de man van de wedstrijd. Het was aan een prachtig doelpunt van de Oranje- international te danken dat Bayern München hoop houdt op Europees succes. De aanvaller legde in de 65ste minuut de 3-2 in het doel van Sebastien Frey.

Van Gaal schaarde zich als trainer voor het eerst sinds tien jaar tijd weer bij de laatste acht van de Champions League. De Nederlandse coach stelde koeltjes vast dat zijn ploeg verdiend door gaat naar de volgende ronde. „Wij hebben meer voetbal gespeeld dan Fiorentina. Ze hebben de doelpunten van ons gekregen”, zei Van Gaal na afloop tegen de pers. Al moest hij wel toegeven dat het een lastige klus voor Bayern München was geweest. Van Gaal: „Je staat op een gegeven moment wel met 2-0 achter. Dan ben je uitgeschakeld. Na de 2-1 maken ze ook weer 3-1, maar we hadden daarna nog alle kansen om de wedstrijd naar ons toe te trekken.”

Aanvoerder Van Bommel vond dat zijn ploeg in de slotfase „hachelijke situaties had doorstaan”. „Maar we zijn terecht verder”, stelde de speler, die dit seizoen onder Van Gaal is opgebloeid.

Van Gaal zag op zijn beurt in een paar maanden tijd zijn status in die van een bijna mislukkeling veranderen tot onomstreden coach van Bayern München. Sinds de sensationele 4-1 zege begin december bij Juventus, is zijn ploeg aan een indrukwekkende opmars bezig. Bayern München heeft de koppositie in de Bundesliga in handen en staat in de kwartfinales van de Champions League.

Van Gaal heeft zijn bravoure terug. Maar zijn voorstellen om de regels van het voetbalspel ingrijpend te veranderen, zullen niet meer dan een illusie blijken. Al had Fiorentina waarschijnlijk veel liever volgens de regels van Van Gaal tegen Bayern München gespeeld.

    • Koen Greven