op nrcnext.nl

Piraten in het parlement

Vandaag gaan ze naar de notaris, de piraten. Dan wordt de Nederlandse tak van de Pirate Parties International (PPI) een formele vereniging. Dat is nodig, want de Piratenpartij wil meedoen aan de verkiezingen van 9 juni. Om vervolgens in de Tweede Kamer een grondige hervorming van de copyrightwetten te bepleiten. Zo wenst de Piratenpartij het auteursrecht in te korten tot vijf jaar. Daarnaast neemt de Piratenpartij graag de rol van parlementaire waakhond op zich. Sinds voorzitter (‘kapitein’) Samir Alioui dat afgelopen zaterdag bekendmaakte, heeft hij amper meer geslapen: „Ik word de hele dag gebeld door journalisten.” Een aantal reacteurs bestempelt de partij als een ‘one-issue partij’ en stelt dat GroenLinks en D66 qua standpunten behoorlijk in de buurt zitten. Discussiëer mee.

Tweeten naast Mulisch

„Kluun, wieringa, mutsaers... Alsof je tussen allemaal achterflappen zit.” De debuterende auteur Tonie Mudde deed voor nrc.next verslag van zijn eerste Boekenbal. Via Twitter. Zijn verslag is online terug te lezen. „helene van rooyen stormt nu naakt het podium op!”