Oostenrijkse kandidaat zeer omstreden

Barbara Rosenkranz, die namens de rechts-populistische FPÖ kandidaat is voor het presidentschap in Oostenrijk, ligt onder vuur omdat zij nazistische sympathieën zou hebben.

Onlangs pleitte ze voor de afschaffing van het verbod op het verheerlijken van de nazi’s. Ze zegt weliswaar dat het haar gaat om de vrijheid van meningsuiting, maar veel Oostenrijkers geloven haar niet. Zelfs de rechtse Kronen Zeitung, die haar kandidatuur aanvankelijk steunde vanwege haar anti-Europese houding, riep Rosenkranz publiekelijk op om afstand te nemen van haar standpunt over het verbod.

De FPÖ-kandidate is getrouwd met Horst Jacob Rosenkranz, ooit lid van een extreem-rechtse, inmiddels verboden partij en nu uitgever van een extreem-rechts tijdschrift. Op de vraag of ze gelooft dat de nazi’s gaskamers gebruikten, antwoordde ze de Oostenrijkse omroep ORF: „Wat ik daarvan weet, heb ik tussen 1964 en 1976 op school geleerd.”

Het lijkt uitgesloten dat Rosenkranz de verkiezingen op 25 april wint van de belangrijkste tegenkandidaat, de huidige president Heinz Fischer. Maar volgens commentatoren schaadt alleen al haar deelname het imago van Oostenrijk. Het herinnert aan de tijd dat de conservatieve ÖVP met de partij van Jörg Haider regeerde en aan de verkiezing tot president van Kurt Waltheim, die lid was geweest van de Duitse Wehrmacht.

„Wie de ontkenning van de gaskamers trivialiseert tot een debat over vrijheid van meningsuiting is niet geschikt voor het presidentschap”, aldus de Oostenrijkse Groenen. (AP, AFP)