Nieuw schandaal Engels voetbal in de maak

Het blijft onrustig rond het nationale voetbalteam van Engeland. Na de overspelschandalen rond voetballers John Terry, Wayne Bridge en Ashley Cole, onderzoekt de Engelse voetbalbond FA nu of de beveiliging rond de nationale ploeg tekort is geschoten.

Aanleiding voor het onderzoek zijn geruchten dat gesprekken tussen bondscoach Fabio Capello en zijn spelers zijn afgeluisterd. Het Britse dagblad Daily Star zegt te beschikken over opnamen van een teamgesprek. De krant meldde gisteren dat de Engelse ploeg vorige week, voor de vriendschappelijke interland tegen Egypte, in een hotel in Londen is afgeluisterd. Op de tapes zou te horen zijn hoe spelers vragen om bonussen voor goede prestaties op het WK. Ook zouden tactische besprekingen zijn opgenomen.

Een onbekende man zou geld hebben gevraagd voor het verstrekken van de opnamen. Advocaten van de FA hebben stappen ondernomen om in het bezit te komen van een kopie van de opnamen. Ze hopen te voorkomen dat de inhoud van de opnamen bekend wordt gemaakt.

Manchester United-coach Alex Ferguson wees gisteren op het belang van beveiliging van de nationale ploeg. Vier jaar geleden werden in de kleedkamer van zijn club Manchester United microfoons aangetroffen en de club scant nu regelmatig kleedkamers op afluisterapparatuur. Ferguson: „Bij een voorbereiding hoort discretie. Het is mogelijk dat Capello belangrijke informatie over het team besprak en dat deze informatie nu opeens in handen van derden is gevallen. Een ernstige zaak.”

De FA heeft de media gewaarschuwd dat publicatie van de opnamen illegaal is.

Het nieuws dat het Engelse team is afgeluisterd, komt voor Capello op een ongelukkig moment. De coach kampt met geblesseerde spelers en interne conflicten. Eerder degradeerde de Italiaanse coach aanvoerder John Terry toen bekend werd dat Terry overspel had gepleegd met de vriendin van teamgenoot Wayne Bridge. Bridge weigerde vervolgens deel uit te maken van het Engelse team. Vlak nadat de linksachter ontslag had genomen, brak Ashley Cole – de favoriete linksachter van Capello – zijn enkel. Cole kwam afgelopen maand ook in het nieuws na geruchten over een buitenechtelijke affaire.