NIBC haalt geld op met bundel hypotheken

De Haagse bank NIBC heeft gisteren een lening met daarin voor 750 miljoen aan Nederlandse hypotheken in de markt gezet. Deze zogenoemde securitisatie – waarbij hypotheken gebundeld, herverpakt en doorverkocht worden – is voor de bank een goedkopere manier om aan geld te komen dan via spaargeld of staatsgegarandeerde leningen.

Dat maakten bestuursvoorzitter Jeroen Drost en financieel topman Kees van Dijkhuizen bekend bij de presentatie van de jaarcijfers van NIBC. De bank maakte over heel 2009 een winst van 44 miljoen euro, waarvan 29 miljoen in het tweede half jaar. De jaarwinst is minder dan de helft van de 92 miljoen uit 2008.

NIBC werd bij het uitbreken van de kredietcrisis in augustus 2007 direct getroffen, omdat de bank belegd had in Amerikaanse hypotheekbeleggingen. Sindsdien is NIBC op zoek naar andere manieren om aan geld te komen.

De bank zette een internetspaarbank op, NIBC Direct, die met 3,7 miljard euro nu zo’n 20 procent van het vermogen van de bank voor haar rekening neemt. Daarnaast maakte NIBC fors gebruik van de mogelijkheid leningen in de markt te zetten die door de Staat werden gegarandeerd. Die zijn goed voor 36 procent van het aangetrokken vermogen van de bank. Van Dijkhuizen zei dat de kosten van die staatsgegarandeerde leningen nu weliswaar lager zijn dan in het begin, maar met een opslag van 1,35 procent boven de normale rente nog steeds prijzig.

„De markt voor met name Nederlandse hypotheekobligaties is redelijk op peil gebleven, dus we kiezen ervoor om nu via die kant geld op te halen”, zei Van Dijkhuizen. De nu aangekondigde lening is de vijftiende in een langlopend programma van NIBC. De laatste securitisatie was in november 2005.

Drost kondigde gisteren tevens een nieuw beloningsbeleid aan bij de bank. De variabele beloning wordt, in lijn met de onlangs afgesproken code-Banken, teruggebracht tot maximaal één vast jaarsalaris. Nu is dat nog maximaal twee. In 2009 kreeg de raad van bestuur overigens helemaal geen variabele beloning, net als in 2008.