Nepposters in collectie Stedelijk

Hij moest er om lachen, zegt beeldend kunstenaar Pieter Lemmens (44). Een door hem gemaakte poster van een nep-expositie van zijn werk in het Stedelijk Museum is opgenomen in de museumcollectie.

Tweeënhalf jaar geleden liet Lemmens 600 affiches drukken in de huisstijl van het Stedelijk Museum: van 22 tot 29 september 2007 zou zijn werk er te zien zijn. Lemmens hing de posters al wildplakkend op in de binnenstad van Amsterdam. Zijn vrienden vonden zijn actie belachelijk, zegt de schilder. „Ze waarschuwden me dat ik mijn eigen ruiten ingooide. Maar het was een grap zonder negativiteit, bedoeld om aandacht te vragen voor hedendaagse kunst. In hoeverre doet zo’n 19de-eeuws instituut er nog toe?”

De ludieke actie leidde tot een uitnodiging van Leontine Coelewij, curator bij het museum. Zij sprak met Lemmens over zijn kritiek op het beleid, waarna de kunstenaar zijn actie als voltooid beschouwde.

Onlangs nam het Stedelijk Museum het affiche op in het archief. Volgens een woordvoerder doet het museum dat wel vaker met materialen „die mede de geschiedenis van het museum als instituut uitmaken”.

Lemmens bezit nog een flinke stapel van de affiches voor zijn nep-expositie. „Die wildplakkers hebben ongeschreven regels. Als je begint met plakken, hangen ze er direct wat overheen.”