Nederland kort

Rechtbank erkent waarschuwing OM voor eerwraak

MIDDELBURG. De rechtbank in Middelburg heeft gisteren erkend dat het Openbaar Ministerie meermalen heeft gewaarschuwd dat de man die zaterdag in Zierikzee twee van zijn drie kinderen doodschoot, zinde op eerwraak. De rechtbank schorste de man op 24 februari uit zijn voorlopige hechtenis. Het OM maakte maandag bekend dat het de rechtbank minstens één keer heeft gewaarschuwd voor eerwraak. De rechtbank zei toen dat haar niets bekend was van dergelijke waarschuwingen. Nu geeft ze toe dat minimaal twee keer is gewaarschuwd, voor het laatst op 23 februari. Wat de overwegingen zijn geweest om de man toch te schorsen, kan de rechtbank niet zeggen. Zij wijst erop dat de beraadslagingen van de rechters geheim zijn. (ANP)

Senaat bespreekt Crisis- en herstelwet

DEN HAAG. De Eerste Kamer bespreekt volgende week de Crisis- en herstelwet die tijdelijk verkorte procedures mogelijk maakt voor onder meer infrastructurele projecten. Een meerderheid van CDA, PvdA, VVD en ChristenUnie heeft dat gisteren besloten, hoewel onder meer SP, GroenLinks en D66 in de senaat het onderwerp controversieel wilden verklaren zodat er niet meer met het demissionaire kabinet over gesproken zou worden. (ANP)

A’dams schoolkind krijgt geen voorrang

Door een onzer redacteuren

Amsterdam. Kinderen in Amsterdam krijgen geen voorrang boven kinderen uit omliggende gemeenten bij toelating tot een Amsterdamse middelbare school. Dit heeft de rechter maandag besloten. Een groep van ruim 400 ouders had via de stichting Vrije Schoolkeuze Amsterdam een kort geding aangespannen tegen de schoolbesturen en de gemeente Amsterdam om voorrang af te dwingen.