Nederland & Europa kort

Europees Parlement gaat onderzoek doen naar grieppaniek

Straatsburg. Het Europees Parlement gaat onderzoek doen naar de manier waarop de EU heeft gereageerd op het uitbreken van de Mexicaanse griep vorig jaar. De fracties maakten dat gisteren bekend. Het Parlement wil weten of er niet te paniekerig is gereageerd op de griepuitbraak en of de overheden zich niet te veel onder druk hebben laten zetten door de farmaceutische industrie. Ook mogelijke belangenconflicten bij adviseurs van de overheid worden onderzocht. (ANP)

Verdachten overal recht op eerlijk proces

Brussel. Wie in een ander EU-land terechtstaat voor een strafrechter moet steeds recht hebben op een eerlijk proces en vertaalde documenten. De Europese Commissie heeft dat gisteren gezegd. De Commissie gaat daarom een voorstel voor minimumrechten voor verdachten in strafzaken nieuw leven inblazen. Een voorstel uit juli vorig jaar was bijna gestrand bij overleg tussen de EU-landen. Sommige landen vonden het plan te ver gaan: een mondelinge vertaling van sommige documenten in de strafzaak zou ook wel voldoende moeten zijn. (ANP)

Vrijer reizen binnen de EU met visum

Straatsburg. Niet-EU-onderdanen kunnen binnenkort vrijer reizen binnen de Europese Unie als ze over een visum voor langere duur voor een van de lidstaten beschikken. Ze kunnen dan ook voor een periode van drie maanden naar een andere lidstaat. Het Europees Parlement heeft daarover gisteren een verordening goedgekeurd. Momenteel mogen houders van een visum voor langere duur, zoals studenten, tijdens hun verblijf in de EU niet naar een andere lidstaat reizen dan die waarvoor hun visum geldt. Het Europarlement vindt dat niet kunnen. (ANP)