Kort nieuws voorpagina

Kritiek VS op Israël wegens bouwen in Oost-Jeruzalem

Jeruzalem, 10 maart. De VS hebben de aangekondigde bouw van woningen in bezet Oost-Jeruzalem veroordeeld. Israël heeft toestemming gegeven voor de bouw van 1.600 appartementen in het in 1967 geannexeerde Arabische deel van Jeruzalem. Het ondermijnt hiermee „het vertrouwen” dat nodig is aan het begin van een nieuwe dialoog met de Palestijnen, aldus de VS. Pagina 5

Helft voedselhulp Somalië misbruikt

Rotterdam, 10 maart. Naar schatting de helft van alle voedselhulp voor Somalië eindigt in de handen van corrupte tussenpersonen, moslimextremisten en plaatselijk personeel van het VN-voedselprogramma. Dat staat in een nog niet gepubliceerde studie van de VN-Veiligheidsraad. Pagina 4

AFM-boete Fortis van half miljoen

Rotterdam, 10 maart. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) legt de Belgische Fortis Holding een boete van 576.000 euro op wegens marktmanipulatie en het niet tijdig publiceren van koersgevoelige informatie in juni 2008. Pagina 13

Gezinshereniging: geen inkomenseis

Den Haag, 10 maart. Mensen die een huwelijkspartner uit het buitenland halen, zijn niet langer verplicht ten minste 120 procent van het minimumloon te verdienen. Dat heeft minister Hirsch Ballin (Justitie, CDA) bekendgemaakt in reactie op een uitspraak van het Europese Hof van Justitie in Luxemburg. Pagina 2

Duracar toch niet failliet

Maastricht, 10 maart. Het Heerlense bedrijf Duracar kan doorgaan met de voorbereidingen voor de productie van elektrische auto’s. Een eerder uitgesproken faillissement is opgeheven nu een investeerder alsnog geld heeft overgemaakt. Pagina 13

Heibel in Kamer om glossy ‘Gerda’

Den Haag, 10 maart. De Kamer heeft kritiek op de glossy Gerda van het ministerie van Landbouw, waarvan Gerda Verburg (CDA) minister is. Het blad, bedoeld voor de 850.000 lezers van Libelle, Flair en Margriet, kost vier ton. Pagina 3 en 7 (Commentaar)

Hockeyers verder

New Delhi, 10 maart. De Nederlandse hockeyers hebben zich gisteren ondanks een nederlaag tegen Zuid-Korea (2-1) geplaatst voor de halve finales van het WK. Pagina 11