Kort nieuws Economie

Opel wil Antwerpse fabriek mogelijk toch openhouden

Antwerpen, 10 maart. Opel denkt erover om de fabriek in Antwerpen toch open te houden. De enorme vestiging zou wel aanzienlijk minder werknemers nodig hebben. Het management van Opel heeft dat gisteren gezegd. Doel is dat een investeerder een meerderheidsbelang in de fabriek neemt. De vestiging zou dan de Opel Astra TwinTop bouwen en eventueel ook auto’s voor andere ondernemingen. Het noodlijdende General Motors, de Amerikaanse eigenaar van Opel, had in januari gemeld dat het de fabriek met nu 2.600 werknemers in juni wil sluiten. Volgens geruchten zou door het nieuwe plan een ploeg van 800 werknemers overblijven. (ANP)

Waterschapsbank boekt winstgroei

Den Haag, 10 maart. De winst van de Nederlandse Waterschapsbank (NWB) is vorig jaar verzesvoudigd ten opzichte van 2008. De winstgroei is vooral te danken aan een veel minder sterke waardedaling van de uitstaande kredieten. Dat heeft het bedrijf gisteren bekendgemaakt. De bank, die in handen is van de Nederlandse Staat en de waterschappen, haalde een winst van 56,7 miljoen euro tegen 9 miljoen euro het jaar ervoor. Vorig jaar schreef NWB 1,9 miljoen euro af op leningen. In 2008 werd nog ruim 102 miljoen euro afgeschreven. Vorig jaar verstrekte NWB voor 4,9 miljard euro aan kredieten. (ANP)

55 pct meer auto’s verkocht in China

Shanghai, 10 maart. De autoverkoop in China is vorige maand opnieuw flink gestegen, onder meer gestuwd door de stimuleringsmaatregelen van de Chinese overheid. De verkoop steeg in februari met 55 procent tot 942.900 auto’s in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar. China haalde vorig jaar de Verenigde Staten in als ’s werelds grootste automarkt. In januari werden er nog ruim 1,3 miljoen auto’s verkocht, een ruime verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder. (ANP)

Johma schrapt 70 banen in Losser

Door onze correspondent

Enschede, 10 maart. Bij Johma in Losser verdwijnen 70 van de 208 banen. Vorig jaar schrapte Johma al 52 arbeidsplaatsen. Daarmee is de werkgelegenheid bij dit bedrijf in anderhalf jaar gehalveerd. De nieuwe reorganisatie volgt op de verkoop van het bedrijf door het Britse Uniq aan de Nederlandse investeringsmaatschappij Gilde. Uniq heeft ook Nadler verkocht, waardoor per 1 juli 40 procent van de totale productie bij Johma wegvalt. Johma maakt aardappelsalade voor Nadler.