Kort nieuws Economie

Winst Strukton weggevaagd

Utrecht, 10 maart. Bouw- en spoorbedrijf Strukton heeft de nettowinst zien dalen van 14,3 miljoen in 2008 tot 0,8 miljoen euro in 2009. De NS-dochter had vooral last van prijsdruk en minder werk bij zijn spooractiviteiten (Strukton Rail) in Nederland. Bij de bouwdivisie leed het Utrechtse bedrijf flink verlies door voorzieningen voor claims uit eerder opgeleverde projecten. De in oktober aangekondigde reorganisatie kostte Strukton 6 miljoen euro. Daarbovenop kwamen afschrijvingen en extra pensioenvoorzieningen, samen goed voor 5 miljoen euro. (ANP)

Minder winst voor Axel Springer

Berlijn, 10 maart. Het Duitse uitgeefconcern Axel Springer heeft de winst en omzet door de recessie vorig jaar sterk zien teruglopen. Voor dit jaar voorziet de uitgever van onder meer Bild en Die Welt echter een licht herstel. Het bedrijf meldde vandaag een nettowinst van 152,6 miljoen euro over 2009. Dat was 40 procent minder dan een jaar eerder. De omzet liep met ruim 4 procent terug tot 2,6 miljard euro. Daarmee presteerde Axel Springer naar eigen zeggen beter dan de concurrentie. Het concern verwacht dat de omzet dit jaar op zijn minst stabiel zal blijven. Axel Springer brengt in 35 landen meer dan 170 verschillende kranten en tijdschriften op de markt. (ANP)

EON boekt lagere winst in 2009

Frankfurt, 10 maart. EON, het grootste energiebedrijf van Duitsland, heeft in 2009 een nettowinst behaald van 5,3 miljard euro, zo heeft het vandaag bekendgemaakt. Dat is bijna 5 procent minder dan een jaar eerder. Het bedrijf verwacht voor dit jaar gelijkblijvende resultaten. Aan een vooruitblik op 2011 waagde het zich niet. De omzet daalde in 2009 met 6 procent tot net iets onder de 82 miljard euro. (ANP)