Kort nieuws Buitenland

Zes hulpverleners gedood bij aanslag in Pakistan

Islamabad, 10 maart. Zes medewerkers van de christelijke hulporganisatie World Vision zijn vandaag gedood bij een aanslag op hun kantoor in het noorden van Pakistan. Militanten bestormden het gebouw met granaten en geweervuur. Zij wisten aan de politie te ontkomen. In het district Mansehra, waar de aanval plaatshad, zijn sinds de zware aardbeving van 2008 veel hulporganisaties gevestigd. Het is onbekend wie de daders zijn. De regio is relatief rustig, al zijn ook in 2008 vier hulpverleners vermoord. (AP)

‘Plan voor aanslag op cartoonist’

Dublin, 10 maart. De Ierse politie heeft zeven personen gearresteerd die mogelijk een aanslag wilden plegen op een Zweedse cartoonist die de profeet Mohammed als hond heeft afgebeeld. De vier mannen en drie vrouwen zouden een „individu in een ander rechtsgebied” hebben willen doden. Volgens een Ierse televisiezender gaat het om de Zweedse cartoonist Lars Vilks. Een Iraakse groep die banden zou hebben met Al-Qaeda loofde in 2007 een beloning van 100.000 dollar uit voor zijn dood. Zeker drie Zweedse kranten publiceerden de cartoon vandaag uit protest. (AP, Reuters)

Tien arrestaties om aanslag Rusland

Moskou, 10 maart. De Russische autoriteiten hebben tien mannen gearresteerd die achter een aanslag op een forensentrein zouden zitten. De tien werden vorige week opgepakt tijdens een inval in een dorpje in Ingoesjetië. Daarbij zou ook rebellenleider Aleksandr Tichomirov zijn gedood. Volgens Rusland is bij de inval bewijs gevonden dat zijn groep verantwoordelijk is voor de aanslag in november, waarbij 26 doden vielen. Tsjetsjeense rebellen hebben de aanslag opgeëist. (AP)

Hogerhuis India voor vrouwenwet

New Delhi, 10 maart. Het Indiase Hogerhuis heeft gisteren met 186 van de 245 stemmen een wet aangenomen waarin eenderde van de zetels in het nationale parlement en de deelstaatparlementen wordt gereserveerd voor vrouwen. Momenteel bezetten vrouwen 10 procent van de zetels in het nationale parlement, en minder in de deelstaten. Twee kleine partijen, die vrezen dat de maatregel ten koste gaat van gereserveerde zetels voor achtergestelde kasten, hebben hun steun aan de regerende Congrespartij opgezegd. Het Lagerhuis moet de wet nog behandelen. (Reuters)

VS bieden Libië excuses aan

Washington, 10 maart. De woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gisteren excuses aangeboden voor een opmerking over de Libische leider Gaddafi die slecht was gevallen in Libië. Woordvoerder P.J. Crowley vergeleek twee weken geleden Gaddafi’s oproep tot een heilige oorlog tegen Zwitserland met diens 95 minuten durende rede tot de VN in september. „Veel woorden en veel papier dat alle kanten opvloog en niet noodzakelijkerwijs veel zinnigs”, zei hij. Libië dreigde met vergelding tegen Amerikaanse zakelijke belangen als er geen excuses kwamen. (AP)

VS helpen Kirgizië met opleidingen

Bisjkek, 10 maart. De Verenigde Staten gaan Kirgizië helpen een trainingscentrum voor terreurbestrijding op te zetten. Dat heeft de Amerikaanse ambassade in Kirgizië gisteren gemeld. Volgens de Kirgizische autoriteiten neemt de terreurdreiging scherp toe, hoewel dat niet te verifiëren is. De aankondiging leidt mogelijk tot irritatie in Rusland, dat Kirgizië als zijn invloedssfeer beschouwt. Het centrum komt in Zuid-Kirgizië, waar Moskou een soortgelijk centrum wil bouwen. (Reuters)

Drie arrestaties na diefstal lijk Cyprus

Nicosia, 10 maart. In Cyprus zijn gisteren drie mensen aangehouden voor de diefstal van het lijk van ex-president Papadopoulos, dat maandag na een jaar werd teruggevonden. Volgens de politie was het motief financieel. De Cyprische media meldden dat de dieven 300.000 euro hadden geëist. De familie ontkende een losgeldeis te hebben ontvangen. (Reuters)