Kort nieuws Binnenland

Protest Verhagen tegen uitzetting door Marokko

Den Haag, 10 maart. Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken, CDA) heeft gisteren de Marokkaanse ambassadeur in Den Haag op het matje geroepen om protest aan te tekenen tegen de uitzetting van zeven Nederlanders. Zij werken voor een internationale organisatie en worden door de autoriteiten van Marokko beticht van zendingswerk, wat daar verboden is. Verhagen liet weten dat het gaat om mensen die al vele jaren in Marokko kinderen hebben opgevangen voor wie de ouders niet meer kunnen zorgen. CDA, ChristenUnie en de SGP hebben schriftelijke vragen gesteld aan Verhagen. (ANP)

Haagse PvdA wil niet met PVV

Door onze correspondent

Den Haag, 10 maart. De PvdA in Den Haag wil niet met de PVV in het stadsbestuur. Dat heeft de partij gisteravond tijdens de fractievergadering besloten. De PvdA werd bij de gemeenteraadsverkiezingen met tien zetels de grootste partij in Den Haag, gevolgd door nieuwkomer PVV (acht zetels). De inhoudelijke verschillen tussen de twee partijen blijken te groot. Zo wil de PVV vasthouden aan een hoofddoekverbod bij gemeentelijke instellingen, zei PVV-fractievoorzitter Sietse Fritsma gisterenmiddag tijdens een openbare coalitiebespreking in het stadhuis.

Kamerlid Depla wil in college Utrecht

Door een onzer redacteuren

Den Haag, 10 maart. Kamerlid Staf Depla (PvdA) ambieert het wethouderschap in Utrecht. Hij zal bij de verkiezingen van 9 juni niet opnieuw meedingen naar een Kamerzetel, die hij tien jaar lang bezette. Dit liet hij zijn fractiegenoten gisteren weten. Depla wil graag stadsbestuurder worden omdat „vooral in steden de actuele maatschappelijke vraagstukken” het „sterkst spelen”, zoals „het samenleven van verschillende bevolkingsgroepen en iedereen de kans geven om mee te doen.” Of de PvdA in Utrecht in het college komt, is nog onduidelijk.

Verbeet ‘politieke uitspraak’ verweten

Door een onzer redacteuren

Den Haag, 10 maart. Tweede Kamerleden vinden dat Kamervoorzitter Gerdi Verbeet in de fout is gegaan door te pleiten voor een minderheidskabinet of een kernkabinet met vakministers ‘van buiten’. Dat deed zij eerder deze week tijdens een bezoek aan Israël. Kamerlid Schinkelshoek (CDA) wil dat PvdA’er Verbeet zich in een brief verantwoordt voor „deze politieke uitspraken”. Andere Kamerleden steunden dit verzoek. Schinkelshoek vindt dat een Kamervoorzitter zulke uitspraken niet mag doen, omdat hij of zij onpartijdig is.

CDA’er in Delfzijl misbruikt kerklijst

Delfzijl, 10 maart. In Delfzijl heeft kandidaat-raadslid voor het CDA Reinder de Vries de ledenlijst van zijn kerkgemeente misbruikt om stemmen te werven voor de gemeenteraadsverkiezingen. Dat meldde de plaatselijke afdeling van het CDA vandaag. De Vries gebruikte adresstickers van de PKN-gemeente om leden op te roepen op hem te stemmen. Volgens de PKN-voorzitter is hierdoor bij sommige leden de suggestie gewekt dat de kerk hen opriep op De Vries te stemmen, terwijl dit niet het geval was. (ANP)

Bokser overlijdt in sportschool R’dam

Rotterdam, 10 maart. Een 24-jarige bokser uit Rotterdam is gisteravond bij een training in een sportschool in de wijk Het Nieuwe Westen overleden. Dat liet de politie vandaag weten. De Rotterdammer werd door zijn sparringpartner, een 25-jarige Rotterdammer, tegen de grond geslagen. Pogingen om hem te reanimeren mochten niet baten. De politie onderzoekt de zaak. (ANP)