Joe de hemelbestormer

Zijn naam is Joe Speedboot, en hij komt in Tommy Wieringa’s gelijknamige roman (De Bezige Bij, € 10,-) ‘als een meteoriet’ het dorpje binnen dat het liefst ‘iets anders buiten houdt’: de vrachtauto van zijn vader ramt de pui van een huis en alleen Joe stapt er levend uit. Hij is, zo wordt snel duidelijk, een pubermessias die de jongens van het dorp zal verlossen van alle saaiheid die hen aankleeft.

Joe verkondigt theorieën ‘die met hun voeten in de werkelijkheid stonden en met hun hoofd in de wolken staken’. Hij heeft zijn naam veranderd, maakt furore als bommenknutselaar, bouwt een vliegtuig waarmee hij daadwerkelijk de lucht ingaat, traint de invalide Frans als een van de succesvolste armworstelaars van Europa en doet met een verbouwde shovel mee aan de rally Paris-Dakar. Kortom: ‘Hij was niet zozeer een buitengewone jongen, hij was een kracht die vrijkwam’ – gedreven door een kinderlijk geheim dat hij sinds zijn tiende met zich meedraagt.

Een groot uitvinder zijn, en dan te vallen – Joe is een Titaantje, natuurlijk. Maar zijn vriend Frans, afatische en meer dan halfverlamde dorpschroniqueur, is er evengoed een. Frans voelt zich na zijn ongeluk een samoerai die de weg van het zwaard niet langer kan volgen en aangewezen is op de weg van het penseel, oftewel de pen. ‘Wat niet weerkaatst bestaat niet’, is zijn motto; maar zijn eeuwig streven is al even vruchteloos als de rebellie van Joe.

Pieter Steinz

    • Pieter Steinz