Internationaal kort

Israël kondigt bouw van 1.600 huizen aan in Oost-Jeruzalem

Jeruzalem. Israël heeft gisteren aangekondigd dat het 1.600 nieuwe huizen gaat bouwen in Oost-Jeruzalem. Het nieuws dreigt het driedaagse bezoek van de Amerikaanse vicepresident Biden aan Israël en de Westelijke Jordaanoever te overschaduwen. Biden hoopt met zijn bezoek onder meer het vredesproces een nieuwe impuls te geven. De Palestijnse president Abbas had maandag nog ingestemd met ‘indirecte onderhandelingen’ over vrede, na een impasse van vijftien maanden. Biden noemde het meteen „een kans op echte vrede”. De Palestijnen hebben woedend gereageerd op de Israëlische plannen voor 1.600 nieuwe huizen. De woordvoerder van de Palestijnse Autoriteit, Nabil Abu Rudeina, zei: „Dit is een gevaarlijke beslissing die de onderhandelingen zal belemmeren. We zien het besluit om te bouwen in Oost-Jeruzalem als een oordeel dat de Amerikaanse pogingen hebben gefaald nog voordat de onderhandelingen zijn begonnen.” De internationale gemeenschap beschouwt Oost-Jeruzalem, dat in 1967 door Israël werd geannexeerd, als bezet gebied. Bouwen op bezet gebied is verboden onder internationaal recht. (AP, AFP)

Jemen wil dialoog met separatisten

Sana’a/ Dubai. De Jemenitische president heeft separatisten in het zuiden van het land onderhandelingen over hun grieven aangeboden. Dat hebben de Jemenitische staatsmedia gisteren gemeld. Noord- en Zuid-Jemen gingen in 1990 samen, maar veel zuiderlingen klagen dat hun gebied stelselmatig wordt achtergesteld bij het noorden. In de afgelopen weken is groeiend geweld tussen regeringsleger en separatisten gemeld, waarbij aan beide zijden verscheidene doden en gewonden zijn gevallen. Ook zijn tientallen zuiderlingen opgepakt. De Jemenitische regering sloot onder internationale druk vorige maand een bestand met shi’itische rebellen in het noorden met wie zij sinds 2004 in een oorlog is verwikkeld. Het Westen wil dat de regering van president Saleh zich concentreert op het probleem met de regionale afdeling van het terreurnetwerk Al-Qaeda, dat zich al jaren verschuilt in stammengebieden. De separatisten hebben nog niet gereageerd op het onderhandelingsaanbod van de president. (Reuters, AFP)

Arrestaties in Ierland om aanslag cartoonist

Dublin. De Ierse politie heeft gisteren zeven mensen gearresteerd die ervan worden verdacht plannen te hebben gemaakt om een Zweedse cartoonist vermoorden. De cartoonist, Lars Vilks, maakte in 2007 drie tekeningen waarop de islamitische profeet Mohammed werd afgebeeld met het lichaam van een hond. De verdachten, vier mannen en drie vrouwen, werden opgepakt in de steden Waterford en Cork. De verdachten woonden in Ierland maar zouden oorspronkelijk uit Jemen en Marokko afkomstig zijn. Ze werden sinds november 2009 gevolgd door de veiligheidsdiensten. In januari dit jaar, vlak nadat de Deense cartoonist Kurt Westergaard in zijn huis was aangevallen door een man met een bijl, kreeg Vilks een telefonische bedreiging. Westergaards Mohammed- spotprenten leidden in 2006 tot protesten en rellen in voornamelijk de Arabische wereld. (AP)

IMF wil nieuw fonds voor klimaat beheren

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) wil een nieuw internationaal klimaatfonds beheren. Met het fonds, waarover afspraken zijn gemaakt op de klimaattop in Kopenhagen, moeten projecten worden gefinancierd in ontwikkelingslanden om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. Vanaf 2020 moet daarvoor jaarlijks 100 miljard dollar beschikbaar komen. Ontwikkelingslanden wijzen bemoeienis van het IMF af. Zij willen het fonds onderbrengen bij de VN. De VS en andere rijke landen willen het geld in eigen beheer houden en op basis van bilaterale afspraken besteden.