Handelaar in zware metalen

Marina Salye was begin jaren negentig lid van het parlement van Sint-Petersburg. In die hoedanigheid had ze te maken met een corruptieaffaire rondom het  jonge, ambitieuze  hoofd van het comité voor externe economische betrekkingen van de liberale burgemeester Anatoli Sobtsjak.

Door het ineenstorten van de economie dreigde er hongersnood in de stad en moest er dringend voedsel worden ingevoerd uit het buitenland. Het hoofd van het comité bedacht een list: Russisch metaal en Russische olie ter waarde van 100 miljoen dollar moesten worden omgeruild voor buitenlands voedsel. Aan allerlei obscure bedrijfjes, die ineens uit de grond leken te zijn gestampt, werden licenties voor export uitgegeven.

Het metaal en de olieproducten werden inderdaad uitgevoerd, maar voedsel kwam er niet voor terug. Salye drong in 1992 - toen het parlement anders dan nu nog controle uitoefende over het staatsapparaat -  aan op strafrechtelijke vervolging van de verantwoordelijke ambtenaar wegens corruptie. Maar er gebeurde niets, omdat het hoofd van het comité veel te veel macht had.

Toen die ambtenaar in 2000 ineens president van haar land werd, deed ze opnieuw haar mond open. Maar de voormalige Petersburgse ambtenaar ontkende dat er ooit sprake was geweest van licenties. Bedreigingen volgden en ze besloot onder te duiken, uit angst te worden vermoord. De afgelopen tien jaar heeft ze zich schuilgehouden. Maar Radio Liberty spoorde haar en interviewde haar. Voor zich heeft ze de originele licenties liggen. Zie de video: Marina Salye

    • Michel Krielaars